Kronan pressas av virusoro

Det nya coronaviruset äter upp svensk köpkraft och pressar ned ränteläget i den svenska ekonomin.

Kina är ju 20 procent av världens ekonomi, så det har betydelse, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

18 februari 2020 20:23

Kronan är en liten valuta, som ofta tar stryk i orostider.

Är det lite nervöst på marknaderna vill investerare i regel hellre ha stora de stora valutorna där det finns fler köpare och säljare, säger Torbjörn Isaksson.

Mot dollarn är kronan nu nere på 9:76 kronor. Det är den lägsta kursen sedan oktober i fjol. Den svenska valutan tappar även något mot euron, ned till 10:54 kronor.

Kronan liten

Även andra svenska tillgångar tar stryk. På räntemarknaden sjunker räntan på den tioåriga svenska statsobligationen ned under nollstrecket till minus 0,01 procent. Det kan jämföras med årshögsta på plus 0,19 procent i mitten av januari.

Produktionsstopp, transportrestriktioner och en till delar vilande kinesisk marknad gör att Isaksson nu räknar med att Kinas tillväxt kan falla med tre procentenheter eller mer under första kvartalet till följd av viruset.

Det kommer också synas i global BNP, säger han.

Tror på återhämtning

Fast han tror sedan att det mycket väl kan bli en global återhämtning under andra kvartalet, om produktionen och efterfrågan tar fart igen.

Krontillgångarna faller delvis i sällskap med euron, som på kursen 1:08 dollar per euro är på den lägsta nivån på nästan tre år.

Även oljepriset fortsätter att pressas, då efterfrågan på drivmedel antas minska som en effekt av allmänt lägre tillväxt i världsekonomin till följd av det nya coronaviruset.

Guldpriset stiger samtidigt, som ett resultat av att investerare ser guld som en säker tillflyktsort i orostider.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Goksör/TT