Normalt brukar webb-tv-inslag med hela kommunfullmäktigemötet att läggas ut på kommunens hemsida dagen efter mötet. På tisdagen var det inte lika självklart hur man skulle göra.

– Jag har pratat med en jurist på Sveriges Kommuner och Landsting, och fått rådet att klippa bort den passagen från filmen, säger Fredrik Blom, informatör på Västerviks kommun.

Motivet var att skämtet där en tjädertupp jämfördes med muslimer kan vara ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Skulle någon anmäla ett webbinslag med skämtet så skulle det inte vara skämtaren i webbfilmen som skulle riskera åtal, utan den som är ansvarig utgivare för webbsändningen. Ansvarig utgivare visade sig, när kommunen gjorde efterforskningar, vara kommunfullmäktiges förre ordförande Conny Tyrberg. Man hade glömt att ändra namn på utgivare hos Myndigheten för Radio och TV.

För kommunen är det här en ovan situation. Även om debatten kan bli hätsk i fullmäktige har man aldrig klippt i någon webb-tv-sändning. Därför kan det dröja innan filmen läggs ut. Kommunen vill diskutera med sin leverantör så att klippet görs på rätt sätt, och att det bortklippta materialet inte går att komma åt bakvägen på något sätt.

– Jag har inte varit med om något liknande, säger Fredrik Blom.