Kogaråsen ska säljas

Till salu: en hel fotbollsplan på 1,2 ha. Klassiska Kogaråsen i Hummelstad.

 

- Det är inte utan vånda vi säljer, men det är det enda rimliga, säger Per Svensson, ordförande i Blackstad IF.

 

10 november 2010 07:46
Det är bitande kallt på måndagsmorgonen, och små snöflingor singlar sakta ner mot den igenvuxna gräsplanen. Kogaråsen, en fotbollsplan som invigdes1957 och som inte blev mer än drygt 50 år gammal. För nu är det definitivt slut. Det finns ingen förening eller organisation i bygden som är villig att ta över ansvaret.

 

- Vi har hört oss för hos scouterna, bygdegårdsföreningen i Hummelstad och hos ridklubben Falken i Frösvi, men det är ett stort åtagande att sköta anläggningen och alla har backat, säger Per Svensson.

 

 

På måndag tas det definitiva beslutet att sälja Kogaråsen på föreningens årsmöte.

 

- Vi har en uttalad vilja att området ska gå tillbaka till folk som finns i bygden, och vi har en intressent som gärna vill köpa. Vi väljer nog det alternativet i stället för att gå ut på öppna marknaden, även om det skulle ge mer pengar, säger Per Svensson.

 

Säkert är det många fotbollsentusiaster och även andra i Hummelstads omgivningar som sörjer när Kogaråsens saga nu är slut. Fotbollsplanen blev klar 1957 och byggdes med ideella krafter inom Hummelstad IF. I förgrunden fanns Bertil Johnsson, Per Edman och Helge Pettersson. Helge bodde i närheten av planen och ansvarade under många år för skötseln av planen, som han alltid höll i perfekt skick.

 

Kogaråsen är otroligt vackert belägen med utsikt över sjön Kogaren. Kommunens vackraste plan enlig många. Tack vare det höga läget på åsen och en sandig jord blev den alltid tidigt spelklar på våren.

 

- Det skulle kosta väldigt mycket att hålla planen igång. Det finns inget vatten i omklädningsbyggnaden. Förr tog man vatten från Kogaren, vilket i bästa fall räckte till en snabbdusch efter matcherna eller träningarna innan det började krångla

 

1972 uppgick Hummelstad IF i Blackstad IF. Ett beslut som inte var så populärt i alla läger, men underlaget krympte och det blev nödvändigt med en sammanslagning. Sedan dess har Blackstad IF varit ägare av marken.

 

Ett problem som uppdagades när det började bli tal om försäljning var att det inte fanns någon lagfart på fastigheten.

 

- Det enda vi hittade i arkiven var en kopia på köpekontraktet. Men efter en hel del utredningar och pappersarbete har vi nu lagfart och kan därmed sälja, säger Per Svensson.

 

Marken såldes av Harald Inger i Dröppstad för 12  500 kronor, en ganska stor summa på den tiden.

 

- Vi tror att det fanns en hel del skog på fastigheten, som säkert gav en del pengar när fotbollsplanen byggdes.

 

Vem som blir köpare avslöjas först om en vecka, och då klargörs också hur marken ska användas.

 

Kogaråsen
Ålder: 53 år

 

Markpris 1957: 12 500 kr (motsvarar 147 000 kr i dag).

 

Status: Fotbollsplan

 

Ägare: Blackstad IF

 

Omtyckt vårdare: Helge Pettersson

 

Känt omdöme: Vackraste fotbollsplanen i Tjust

 

Aktuell: Ska säljas
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jacobsson