Så blev valresultatet i Ydre

Centerpartiet i Ydre ökade fullmäktigevalet med 4,3 procent till 31,8 procent, vilket innebär ytterligare ett mandat till de sex man har sedan tidigare.

10 september 2018 19:00

– Vi fick ett mandat till, vilket är jättebra. Jag tror att vår medgång beror mycket på att vi har satsat stort på nya områden för villabyggnationer vid sjönära lägen. Det här har ju medfört att folk har flyttat till vår kommun och det tror jag är en trend, fler och fler vill ut på landsbygden, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C).

Förra veckan visades dokumentären "Händelser i Ydre" i SVT 1. I dokumentären har Sven-Inge Karlsson en stor roll, inte minst då han åker ut till de föräldrar som fått barn nyligen för att överlämna en present.

Tror du att dokumentären gav ytterligare skjuts åt Centerns valsuccé i Ydre?

– Ja, kanske spelade det in lite och det är en viktig sak för mig att vara ute och prata med medborgarna i kommunen, säger Sven-Inge Karlsson.

Socialdemokraterna backade med två mandat.

– Det är klart att man är besviken. Vi har inte nått fram med vår politik, säger Anna-Lena Svensson (S).

Ydre har under mandatperioden haft samlingsstyre. Det gjorde Moderaterna, som ligger kvar på fyra mandat klart innan valet att man inte kommer att ingå i.

– Det stämmer. Vi tror inte att det är det bästa alternativet för Ydre, utan vi måste diskutera hur vi ska gå vidare, säger Henrik Isacsson (M) och fortsätter:

– Jag känner som så att vi alla är förlorare. Det jag menar är att får Sverigedemokraterna 200 Ydreröster är det inte alls bra.

SD fick två mandat men har bara en kandidat, vilket innebär att en stol i fullmäktige kommer att stå tom.

– Det här är väldigt tragiskt ur demokratisk synpunkt, säger Anna-Lena Svensson.

– Vi kommer att sätta ihop ett styre som är det bästa för Ydre, säger Sven-Inge Karlsson som tror att det jobbet är klart nästa vecka.

Fram gick även Kristdemokraterna som dubblade sitt mandat till två. Vänsterpartiet som ställde upp i årets val fick ett mandat. Miljöpartiet tappade ett mandat och har ett kvar. Liberalerna och Feministisk Initiativ hamnade utanför mandatlistan. Ydre fullmäktige har 21 stolar och som sagt en kommer att stå tom under kommande mandatperiod.

Fullmäktigevalet i Ydre

Parti Procent Mandat

V 4,9 (+4,1) 1 (+1)

MP 3,9 (-5,7) 8 (-1)

C 31,8 (4,3) 7 (+1)

L 0,6 (-0,4) 0

M 21,6 (+1,5) 4

KD 6,7 ( +1,2) 2 (+1)

SD 8,0 (+2,3) 1

FI 0,2 0

Övriga 0,0 (0,1) 0

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell

Ämnen du kan följa