Marschen och manifestationen utfördes sedan rena vallfärden från Katalonien till Belgien ägt rum under de senaste dagarna. På torsdagsmorgonen avgick nio extrainsatta flyg från Barcelona och på parkeringsplatser runt om i Bryssel var det fullt av spanskregistrerade bilar och husvagnar.

Vi är här för att fortsätta kampen för vår självständighet och begära frihet för våra politiska fångar, sade 59-årige Antoni till nyhetsbyrån AFP.

I flagghavet hade katalanerna dessutom sällskap av Flanderns svarta lejon, sedan den katalanska självständighetskampen fått starkt stöd från flamländarna i Belgien.

Den landsflyktige katalanske regeringschefen Carles Puigdemont meddelade i onsdags att han tills vidare tänker stanna i Belgien, även om en spansk domare dragit in sin europeiska arresteringsorder mot honom.

Många av demonstranterna var kritiska mot EU:s agerande och stöd för Spanien. EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans slår dock tillbaka med att anklaga separatisterna för att strunta i spansk lag.

Om man inte håller med om lagen så kan man organisera sig för att förändra lagen eller konstitutionen. Men vad som inte kan göras är att bara strunta i lagen, sade Timmermans på torsdagen.