Kan bli mer fokus på kalv i årets älgjakt

Under måndagen började årets älgjakt i södra Sverige. Cirka 1 800 älgar beräknas skjutas innan den är slut. Fler kalvar kan fällas i år än tidigare.

I norra länsdelen kan fler älgkalvar skjutas i år. Man vill skjuta av mindre och svaga kalvar. De är ett resultat av två års torka.

I norra länsdelen kan fler älgkalvar skjutas i år. Man vill skjuta av mindre och svaga kalvar. De är ett resultat av två års torka.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Kalmar län2019-10-14 12:00

I år kan älgjakten komma att se lite annorlunda ut, i alla fall i vår del av länet, kring Västervik och Misterhult. Flera förvaltningsområden har nämligen inriktat sig på att skjuta fler kalvar i år än tidigare. Anledningen till det är två torra somrar. Det säger Annika Brodin, som är ordförande i Svenska jägareförbundet i Kalmar län.

– Torkan har gjort att de inte fått tillräckligt med näring genom kons mjölk och inte vuxit som de ska, det har blivit mycket mindre och svagare. Flera kommer inte att överleva vintern och de som gör det kommer att producera mindre och svagare avkomma. Flera områden har ansökt om och fått tillstånd att skjuta mer kalv på grund av det.

Men det är också en inställningsfråga bland jägare, berättar hon vidare. För många skjuter hellre en fullvuxen tjur med praktfulla horn, än kalvar.

– Men många tar sitt ansvar för viltvården och skjuter mer kalv. Det handlar om att få bättre kvalitet på stammen, med större och friskare djur.

– Man sparar kanske hellre en äldre frisk ko med två kalvar, än en ung ko med en. Då vet man att man har en bevisat produktiv ko kvar till nästa år.

Tilldelningen, alltså hur många djur som får skjutas, är ungefär lika stor i år som vanligt. I Kalmar län brukar vara runt 1 800 djur som skjuts varje år.

Älgjakten pågår mellan 14:e oktober och 29 januari 2020. Den börjar den andra måndagen i oktober i södra Sverige. I norr har den pågått sedan första måndagen i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!