Skarp kritik mot utförsäkringsbeslut

Hon är svårt sjuk och kan inte arbeta. Ändå får hon ingen sjukersättning.

17 september 2010 17:21

Annica Holmquists öde har fått många att reagera starkt.

Försäkringskassan ska nu se över om de har fattat rätt beslut.

55-åriga Annica Holmquist har en svår kronisk sjukdom, akromegali, som får kroppsdelar och organ att växa okontrollerat. Hon har fått flera läkarutlåtanden om att hon saknar arbetsförmåga. I juli fick hon beskedet att hon utförsäkrats.

Då återstod bara ett alternativ: att söka socialbidrag. Men för att kunna få socialbidrag måste hon sälja sin lägenhet, och det inom fyra månader.

För ungefär en månad sedan blev oron för stor och Annica Holmquist lades in på en psykiatrisk avdelning.

-Jag är så sjuk och jag har jobbat så fruktansvärt många år, och sedan har jag precis förlorat hela mitt liv, sade hon till TV 4 Nyheterna på torsdagen.

En kurator fick till slut Försäkringskassan att skjuta upp beslutet om sjukersättning.

Dottern Emilie Holmquist, som även har bloggat om sin mammas kamp, ringde på fredagen till myndigheten och fick då veta att hennes mamma inte får ersättning i framtiden.

Annica Holmquist berättelse har fått många att reagera. På fredagseftermiddagen hade över 1 500 personer kommenterat dotterns blogginlägg om mamman.

-När man tar del av Annicas fall känner man bara förtvivlan. Det här är en bild av det nya kalla Sverige, säger Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Uppmärksamheten har fått Försäkringskassan att se över hur beslutet fattades.

Enligt Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan, kommer de att träffa Annica Holmquist på måndag för att diskutera alternativa lösningar.

-Jag är ganska hoppfull att vi ska kunna lösa hennes ekonomiska situation utifrån de förutsättningar som finns, säger han.

Emelie Holmquist glädjer sig nu åt beskedet men är upprörd.

för att man ska få uppmärksamhet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!