Rut-motståndare gjorde rut-avdrag

Flera riksdagskandidater har gjort rut-avdrag - trots att de företräder partier som vill avskaffa avdraget. Bland dem finns Feministiskt initiativs Gudrun Schyman.

10 augusti 2010 11:23
-Jag ser ingen motsättning i det. Det finns många saker som jag inte tycker är bra och som jag vill ändra på, där vi har en politik för att förändra och det här är ett område, säger hon till SVT Rapport.

SVT har skickat ut en enkät till 5 000 riksdagskandidater i landet, av dem svarade 1 800. Totalt var det 18 riksdagskandidater som sade sig ha gjort skatteavdrag av hushållsnära tjänster, trots att deras partier är politiska motståndare till avdraget.

Att av ideologiska skäl avstå rut-avdraget är inte möjligt, enligt Schyman.

-Det fungerar ju så att det är fakturamodellen, man får en faktura där det redan är avdraget. Jag kan ju inte kräva att företaget ska ändra sina fakturarutiner. Det här är en fråga som måste ändras genom riksdagsbeslut, och det här systemet tycker jag talar ännu mer för att vi måste fatta det politiska beslutet. Vi ska ju inte ha en skattepolitik där vi ska behöva obstruera mot de bolag som vi anlitar, säger Schyman.

TT: Så du tycker inte att detta ser märkligt ut?

-Nej, när jag anlitar ett städbolag, som jag gjort, får jag en faktura där allt redan är avdraget. Och jag har inte satt mig ner och tagit en diskussion med städbolaget om att jag vill ha en annan faktura som det står något annat på. Och det tror jag inte att någon gör. Det här är en fråga vi måste ändra på politiskt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!