21-åring erkände trippelmordet

Den 21-årige man som misstänks för trippelmordet i Härnösand erkände direkt i första förhöret.

12 maj 2010 22:43

Hans motiv återstår att ta reda på.

21-åringen greps vid lunchtid på onsdagen i hamnen i Umeå sedan han försökt ta sig ombord på ett tyskt lastfartyg. Då var han redan anhållen i sin frånvaro.

Vid 18-tiden började det timslånga förhöret. Polisen behövde inte pressa honom utan han ville omgående berätta vad som hänt, berättar Hans Björner, informatör vid polisen i Västernorrland, för TT.

-Vad som exakt framkom i förhöret i övrigt är inget som vi vill kommentera. Nu ska vi försöka kontrollera de uppgifter han lämnade.

Svarade redigt

Inte heller 21-åringens advokat Fredrik Lindberg vill röja detaljer från förhöret.

-Han mår inte bra, han berättade det här med stor vånda, säger advokaten till TT.

Enligt Björner är det inte känt om mannen har behandlats för psykisk sjukdom. Motivet är heller inte klarlagt.

-Men han har lämnat rediga uppgifter i förhöret.

Tidigt i tisdags kväll kom larmet om att tre personer låg livlösa i en villa i Härnösand. Räddningstjänsten fann ett syskonpar, en 15-årig pojke och en 12-årig flicka, och deras 49-åriga pappa.

En 62-årig man som fanns i närheten av villan greps omedelbart och senare på natten även en 63-årig man. Båda var skäligen misstänkta för mord, den lägre misstankegraden.

Polisen är försiktig med att lämna information kring trippelmordet, men det handlar om en tragedi inom samma familj.

Sedan 21-åringen erkänt beslutade åklagaren att försätta de båda äldre männen på fri fot. Inga misstankar kvarstår mot dem.

-De är helt avskrivna, bekräftar Hans Björner.

Häktningsförhandlingen mot 21-åringen väntas att hållas i Härnösand på fredag.

Tung sorg

På Kiörningskolan i Härnösand var det sorg på onsdagen. Eleverna hade förlorat två av sina kamrater som gick i sjätte och åttonde klass. All undervisning ställdes in. Barnen samlades i grupper och pratade om det som hänt.

-Vi är väldigt mycket runt barnen i dag. Vi kan se alla möjliga reaktioner. De som är nära kompis är jätteledsna, andra elever reagerar inte synbart utan sörjer inåt, säger Bert Olsson, rektor på Solens rektorsområde dit de mördade barnens skola hör.

Enligt honom fanns inget som signalerade att något inte stod rätt till i familjen.

Trippelmord är sällsynta i Sverige. De senaste 20 åren har sex liknande mord inträffat, varav fem var direkt kopplade till samma familj.

-Det här brotten är mycket ovanliga och har oftast stark anknytning till gärningsmannens familj, säger kriminolog Mikael Rying vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!