Oklart vad som är bra för diabetiker

Ska diabetiker minska på fettet eller dra ner på kolhydraterna? Trots två års utvärdering av 600 olika studier kan experterna inte ge entydiga råd i den infekterade debatten.

5 maj 2010 01:56

En granskning av vad som är bra att äta för den som är diabetiker har visat att fisk, grönsaker, baljväxter, samt kaffe och alkohol i måttlig mängd kan vara bra. Annars är det svårt att ge entydiga besked - det vetenskapliga underlaget är för litet. Det framgår av den utvärdering som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, gjort för Socialstyrelsens räkning, skriver Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter.

SBU konstaterar att dagens kostråd vid diabetes vilar på "bräckligt vetenskapligt underlag".

I flera år har debatten rasat kring de svenska kostrekommendationerna till diabetiker. De etablerade rekommendationerna handlar om lite fett och mycket kolhydrater, medan nya teorier om mycket fett och lite kolhydrater har vunnit anhängare. Men SBU har kommit fram till att det inte går att dra helt säkra slutsatser om högfettkostens långsiktiga effekter.

-De personer som ändå vill pröva måste följas upp noga av läkare, säger Christian Berne, professor i medicin vid Uppsala universitet och medlem av SBU:s expertgrupp, till DN.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!