Masken kan smitta även människor och hugger sig fast i sin värd med hjälp av hakar.
-Vad jag vet är det ovanligt med smitta till människor. I de flesta fall är det människor som ätit rått kött eller inälvsmat. Men det finns en potential att man kan smittas av hunden via ägg som kommer ut ur nosen, säger Eva Osterman Lind, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.Den smittade hunden är importerad från Rumänien till Östergötland. I nosen hade den en tio centimeter lång mask som skickades till SVA för analys. Den visade att det var tungmask (Linguatulla serrata), som aldrig tidigare hittats i Sverige.
Masken sätter sig fast i näshålan på rävar, hundar och katter.
Infektionen sprids till en mellanvärd - främst idisslare, men även andra varmblodiga varelser kan duga - där tungmaskens ägg, ibland spridda via nysningar, kläcks till larver ute i värdens vävnader. Därefter fullbordas cykeln när hund, katt, räv - eller människa - äter rå vävnad från exempelvis idisslare.
SVA tror inte på någon epidemi av tungmask i Sverige, utan snarare att det rör sig om ett enstaka fall.
-Symptomen är ju rätt påtagliga när man har en jättestor mask i nosen. Jag tror inte att hundar går omkring och har en infektion som inte hundägaren märker, säger Osterman Lind.Hundar behandlas genom att masken avlägsnas manuellt. Smittade människor får oftast svullnad eller domningar i halsen, men vuxna maskar kan sätta sig i näshålan även på människor. Parasiten är obehaglig men inte livshotande.