Åklagare ska utreda Säpo-miss

Stockholms länspolismästare Carin Götblad föll och skadade sitt knä illa vid ett Gotlandsbesök. Men ingen hjälp kom när hon larmade Säpo.

11 september 2009 17:09

Nu ska åklagare utreda om någon på Säpo gjort sig skyldig till tjänstefel.

Händelsen, som inträffade i slutet av förra veckan, ska utredas av åklagare vid riksenheten för polismål.

-Regelverket säger att vi är skyldiga att lämna det till åklagare om det finns tecken på att det kan ha begåtts tjänstefel till exempel, och det är den bedömningen vi har gjort nu, säger Patrik Peter.

TT: Vad är det för tecken?

-Det kan jag inte gå in på. Nu får åklagare gå vidare och göra bedömningen av hur man ska fortsätta utredningen.

Götblad, som även är länspolismästare för Gotland, var på ön för att delta i ett polisstyrelsesammanträde. Olyckan inträffade i hennes fritidshus när hon skulle stänga ett fönster och föll.

Carin Götblad bröt sitt knä i fallet, men kom inte åt sin mobil eftersom den låg så pass högt upp och kunde därför inte larma 112. Så hon tryckte - förgäves - på sitt larm som går direkt till Säpo. När ingenting hände tvingades hon krypa ut på gatan för att få hjälp.

Så småningom fick hon hjälp av förbipasserande och Götblad fördes till Stockholm där knät opererades. Enligt Staffan Kellerborg, informationsdirektör vid Stockholmspolisen, mår hon efter omständigheterna väl.

På Säpo vet man inte exakt vad som gick galet, om det rör sig om ett handhavandefel eller ett tekniskt fel.

-Vi ser väldigt allvarligt på det här, det ska ju naturligtvis fungera, säger Patrik Peter.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT