Säpo hindrade två terrordåd

Säpo har avstyrt två terrordåd i Sverige.

Attentaten ska ha planerats av våldsbejakande islamister bosatta i Sverige och ha varit riktade mot svenska mål.

3 september 2014 10:04
-Det vi beskriver är att vi avstyrt två konkreta attentat sedan 2010. Det har handlat om boende i Sverige som planerat attentat i Sverige, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo, till TT.

Han vill av taktiska skäl inte gå in närmare på de planerade attackerna, men säger att Säpo valt att gå ut med informationen eftersom man bedömer att läget blivit mer komplicerat i skuggan av bland annat terrorhoten i Norge i juli och situationen i Irak.

-Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt, säger han till Aftonbladet och påpekar att det inte nödvändigtvis rört sig om självmordsbombningar.

Historiskt sett har Säpo haft planerade attentat av återvändare från Afghanistan, Pakistan och Somalia. Ännu har man inte haft samma problem med återvändare från Syrien.

-Den stora skillnaden nu är att det är så många som reser. Det är större tryck i de här leden. Vi tror också att det finns ett stort mörkertal, säger han till TT.

De två avvärjda attentaten ska dock inte ha planerats av "resande".

Redan för två år sedan började svenskar ansluta sig till Islamiska staten (IS). Det totala antalet svenska våldsbejakande islamister som rest till Syrien med omnejd för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper är ett 80-tal.

-Vi ser inga tecken på att resandet håller på att upphöra. Det finns en risk för att det ska accelerera, sade Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen, till TT i augusti.

Det finns också en oro för att personer som rest utomlands för att ansluta sig till terrorgrupper senare ska utföra terrorattacker på hemmaplan. Flera återvändare har de senaste åren varit föremål för åklagare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!