Hela händelsen, som inträffade under natten till lördag, fångades av övervakningskameror på tunnelbanestationens perrong och visas i kväll i TV 3-programmet Efterlyst i hopp om att rånaren ska identifieras. Utredningen av händelsen har precis påbörjats. Det polisen har kunnat se på övervakningsfilmerna är att två personer går av samma tåg vid Sandsborg i södra Stockholm strax efter klockan tre på natten.
Den ene mannen är märkbart berusad och sätter sig på en bänk, reser sig, går längs perrongen och faller ner på spåret och den andre mannen hoppar efter ner på spåret och muddrar honom.
Utifrån det bildmaterial som finns har polisen rubricerat brottet som grov stöld.
-Vi rubricerar det som grov stöld eftersom rån förutsätter att gärningsmannen hotat eller försatt personen i vanmakt och inget av det har vi sett hittills. Den personen som var berusad hade ju försatt sig själv i vanmakt genom att dricka sig berusad, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen.Att gärningsmannen inte försökt hjälpa personen på spåret och inte heller larmat kan han inte åtalas för.
-För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger han.Gärningsmannen är på tisdagskvällen fortfarande inte identifierad. Däremot står det klart att mannen har använt samma taktik - att råna fulla människor - tidigare.
-I augusti muddrade han en som hade somnat på en perrong. Det är någon form av modus han har, säger Dan Östman.Den gången upptäcktes rånet av SL:s personal som såg händelsen på sina övervakningskameror. De lyckades skrämma bort mannen genom att ropa i högtalarsystemet.
-Den filmen är också säkrad, säger Östman.Under onsdagen har polisen inte fått några tips som har lett dem närmare mannen, men det hoppas man ska ändras i och med kvällens sändning av Efterlyst.
-Bor han i Sverige så är jag övertygad om att vi identifierar honom under eller efter programmet, säger Östman.-Den här får inga sympatier någonstans.
Kristdemokraterna har länge drivit kravet om införande av vad de kallar en civilkuragelag, som skulle göra alla skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd, och alltså göra det straffbart att inte ingripa.
-Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett sånt fall där man känner att det är ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger KD:s rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.KD fick till stånd en utredning, som bemöttes många kritiska remissvar.
-Utredningen ligger nu på justitiedepartementet och är väl inte riktigt prioriterad, säger Caroline Szyber.KD har inte gett upp och fortsätter att driva på för att få till lagstiftning på området.
-Så sent som i budgetförhandlingarna har vi tagit upp frågan och varje gång inför regeringsförklaringen. Vi driver frågan hårt när tillfälle ges, säger Caroline Szyber.