Waidelich tar på sig skulden

S-ledaren Håkan Juholt gav sitt stöd till att skära i löftet om höjd a-kassa i partiets budgetmotion. Förslaget kom från S ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

13 januari 2012 20:41

Men det var aldrig aktuellt att helt ta bort förslaget.

Waidelich säger till TT att det var svårt, i det första förslaget till budgetmotion, att få ihop pengar till alla satsningar olika grupper i partiet ville se. Viktiga data om skatteintäkter saknades också.

Därför ville Waidelich lägga mindre pengar på S-löftet att höja a-kassan, än tidigare.

-Det var jag som sökte stöd från Håkan för att lägga in två miljarder för a-kassan och andra miljarder till olika utgiftsområden. Det är jag som har gjort den här bedömningen, säger Waidelich.

Och enligt Waidelich fick han klartecken från Juholt.

Fick kritik

Han framhåller bestämt att det aldrig var aktuellt att inga pengar alls skulle satsas på höjt tak och ersättning i a-kassan.

Efter omfattande intern kritik och efter att ytterligare ha räknat på budgeten så lade Waidelich in ytterligare en miljard kronor, så att a-kassesatsningen fick kosta tre miljarder kronor.

Hanteringen av S-ledaren Håkan Juholts första budgetmotion orsakade en intern proteststorm i partiet. Många var upprörda över att partiledningen verkade vilja plocka bort a-kasselöftet helt, trots att det finns kongressbeslut på det. Riksdagsgruppens ledare Carina Moberg skrev i ett internt meddelande, efter att det första motionsutkastet presenterats för S-riksdagsledamöterna, att budgetmotionen "inte håller måttet".

Juholt sade i höstas att han inte velat stryka löftet. Han hävdade att det förslag till budgetmotion som först presenterades var ofullständigt.

Enligt en källa till Dagens Industri (DI) så har dokumentation, bland annat i form av olika budgetversioner samt information om vad som hände och vid vilket tid, delats ut till personer i partiets verkställande utskott (VU).

Lever vidare

Waidelich hävdar att a-kasseförslaget visst fanns med i den första version som delades ut till riksdagsledamöter.

-Att storyn lever vidare beror på att vi inte, redan i höstas, gick ut och korrigerade det. Vi har inte velat släppa dokumenten, säger han.

TT begärde på fredagen att få ta del av den första budgetversionen, men nekades med hänvisning till att dokumenten är interna.

Efter DI:s uppgifter vill nu LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, enligt pressekreteraren Johan Hall, att VU vid sitt nästa sammanträde reder ut vad som faktiskt hänt.

Även andra VU-ledamöter uppger för Di.se att de vill ha utrett vad som hänt. Ingen har dock sett de dokument som sägs visa att Juholt ljugit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!