Miljonbidrag till elöverkänsliga

Elöverkänsligas förbund får ut miljonbelopp i statsbidrag varje år, trots att elöverkänslighet inte anses vara en diagnos. De senaste fem åren har förbundet fått nästan nio miljoner kronor.(TT)

20 januari 2015 07:11

Elöverkänsligas förbund får ut miljonbelopp i statsbidrag varje år. Det trots att elöverkänslighet inte anses vara en diagnos, rapporterar SVT Smålandsnytt.

När Socialstyrelsen delar ut bidrag till olika handikapporganisationer får Elöverkänsligas förbund ut drygt 1,7 miljoner kronor årligen. De senaste fem åren har förbundet fått nästan nio miljoner - medel som bland annat används för att få till stånd lågstrålande zoner.

Men diagnosen elöverkänslighet förkastas av både myndigheter och forskare.

Vi har fortfarande personer som säger att de upplever besvär som utlöses av elektromagnetiska fält, men det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier. Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, till programmet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!