Ja till regeringens budget

Decemberöverenskommelsen höll. Riksdagen röstade som väntat ja till regeringens vårändringsbudget.

16 juni 2015 18:29

Röstsiffrorna blev 144 mot 2 sedan nästan alla av de närvarande borgerliga ledamöterna lagt ned sina röster i slutomröstningen, i enlighet med decemberöverenskommelsen.

Efter att först ha rasat mot regeringens vårändringsbudget lade de flesta av de borgerliga partiernas ledamöter ned sina röster i voteringen på tisdagskvällen. Decemberöverenskommelsen (DÖ) garanterar framgång för regeringen.

Nu bygger vi ett Sverige som håller ihop, sade finansminister Magdalena Andersson (S) i debatten om den första budget hon fått igenom, tack vare DÖ.

Men moderaten Finn Bengtsson, möjligen någon till, varslade tidigt om att de tänkte bryta partilinjen och rösta för Alliansens motförslag i stället för att lägga ned sin röst.

För honom går det inte, hävdar han, att med samvetet i behåll rösta för den vänsterpolitik regeringens förslag innebär. Han känner sig inte bunden av DÖ, den presenterades inte för honom innan den var ett faktum.

Ohelig pakt

Han dömer ut DÖ som en "ohelig pakt", en "olycka" som drabbade de borgerliga partiernas riksdagsledamöter den 27 december när S och MP och de fyra borgerliga partiledningarna enades om den. Han hävdar att den vare sig har stöd i riksdagen eller i folkviljan eller bland de vanliga borgerliga väljarna.

En annan M-ledamot, Jan Ericson, skrev på sin blogg att det inte var med glädje utan "med tungt hjärta" han till skillnad från Bengtsson skulle följa partilinjen och lägga ner sin röst.

Första testet

Omröstningen om vårändringsbudgeten blev det första testet för DÖ. Den kom till efter vinterns budgetkaos och för att undvika det nyval som statsminister Stefan Löfven (S) hade flaggat för efter det att SD, otippat för de flesta, röstat ned regeringens höstbudget tillsammans med Alliansen.

Partierna bakom DÖ blev överens om att det block som är störst ska bilda regering och att oppositionen ska släppa igenom regeringens budget, även om den inte har majoritet i riksdagen.

Saknar nytänk

DÖ ska också beröva Sverigedemokraterna möjligheten att hota med att fälla en regerings budget, det som SD gjorde allvar av strax före jul. SD gjorde då också klart att partiet tänkte rösta mot varje budget, oavsett regering, som inte minskar invandring och låter MP ha inflytande över invandringspolitiken.

Jag saknar nytänkande från regeringen, den höjer skatterna med 27 miljarder, hävdade Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson i den inledande debatten.
Den leder oss längre bort från regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, sade han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!