Spänd väntan på första valresultaten

Valvakan i Hultsfreds kommun är igång. Med spänd väntan följer stora delar av Alliansen, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna utvecklingen – i samma hus.

9 september 2018 20:34

– Det är spännande så in i tusan, säger kommunalrådskandidaten Tomas Söreling (S) där han firar valvakan i puben på Hotell Hulingen. Jag är så spänd på hur det går i kommunvalet. Jag är mer spänd för det än på riksplanet, även om riksdagsvalet är det viktigaste.

Han och ett 50-tal medlemmar i Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun har avnjutit, som han säger, typisk valrysarmat som utgörs av pytt i panna. Klockan har passerat 20.00, och vallokalerna har precis stängt. Nu inväntar man de första siffrorna för riket och Hultsfreds kommun.

– Vi följer utvecklingen på TV och via datorn. Vi ser med tillförsikt fram emot ett positivt resultat, säger Söreling.

Men på TV sa de för en stund sedan att "Socialdemokraterna går mot ett historiskt svagt resultat"?

– Det har vi inte sett än. Målsättningen är att vi tar makten på något sätt. Vad det gäller kommunvalet hoppas vi på ett positivt resultat, så vi får ta makten. Vi kan tänka oss att samarbeta med i princip allihop, men inte SD.

En trappa upp, i stora matsalen har Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet just avslutat sin middag som bestod av paj. Bara Liberalerna saknas, de har valt att ha en egen valvaka i Virserumstrakten.

– Vi är ett 35-tal medlemmar här i kväll som nu går in på slutet av en lång, lång, lång valperiod, säger Ulf Larsson, (C).

Vid bordet bredvid sitter kommunalrådet Lars Rosander som tycker det känns bra och tryggt.

– Riksdagsvalet är mer ovisst, hur vi ska få till en regering. I kommunen får vi det hur eller hur, vi är vana att samarbeta.

Kan du titulera sig kommunalråd även efter 2018 års utgång tror du?

– Jag hoppas det. Det ger sig om några timmar, då brukar man kunna se hur mandaten fördelat sig, sedan kan det ju också bli så att vi inte får en tydlig majoritet.

Lennart Beijer och ett 20-tal partikamrater i Vänsterpartiet sitter i andra delen av övervåningen. De har också avnjutit paj och stämningen är bra.

– Men jag har lite ont i magen över vad som kommer hända på riksnivå, säger Beijer. Klarar vi att få till en hyfsat stark regering? Jag ser med hoppfullhet fram emot kommunvalet, det känns bättre än 2014.

Val 2018

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa