S tappar fyra mandat

Socialdemokraterna tappar fyra mandat i fullmäktige. "En ljusglimt skulle kunna vara att det är bättre att vi tappar mandat till Centerpartiet än till Sverigedemokraterna", säger Tomas Söreling, som hade hoppats få ta över kommunalrådsposten.

10 september 2018 19:49

Det är dagen efter valet 2018. Tomas Söreling har inte sovit många timmar i natt. Hans och partikamraternas förhoppning var att ta över majoriteten i Hultsfreds kommun. Istället backar man 8,4 procent till 26,5 och förlorar fyra mandat.

– Det är ett stort tapp, klart det känns jättetungt idag. Den här valrörelsen har vi lagt ner så mycket jobb och så mycket energi så det är lite svårt att förstå.

Har du analyserat valresultatet och funderat på vad det kan bero på att ni tappar så mycket?

– Jag tycker att vi tagit ansvar i de stora frågorna, men det är Centerpartiet som tycks ha fått kredd för det. Jag tänker i huvudsak på satsningen på nya äldreboenden, där Centern inte fick med sig alla sina Allianskamrater, utan det var vi som stöttade upp dem och fick till en lösning där Hultsfreds kommun gör den här satsningen i samarbete med Riksbyggen.

För första gången är Centern nu enskilt största parti, en roll S alltid har haft.

– Ska man se någon ljusglimt i allt det här, så är det att vi hellre tappar mandat till Centerpartiet än till Sverigedemokraterna. Det positiva i all bedrövelse är att SD nu tappar sin vågmästarroll, som de haft den gångna mandatperioden. Genom att Liberalerna och Miljöpartiet också förlorar sina respektive mandat i fullmäktige ritas den politiska kartan om rätt rejält, med bara sex partier kvar.

Så här röstade respektive valdistrikt på S:

Ekeberg 36,5 procent

Hultsfred N 29,1

Hultsfred S 39,4

Järeda 19,6

Lönneberga 25,8

Målilla 29,4

Mörlunda 22,2

Vena 16,1

Virserum 16,7

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa