Leon har slagit sig in i teatereliten

Han är blott elva år, men har redan slagit sig in i teatereliten. I hård konkurrens fick Leon Sandelius rollen som Skorpan i Sveriges Radios höstsatsning Bröderna Lejonhjärta. "Han är ett fynd på alla sätt och vis", säger producent Jan Cruseman.

26 april 2019 06:00

Rollistan imponerar. Bland kända namn som Amanda Ooms, Jonas Malmsjö och Dragomir Mrsic står Leon Sandelius högst upp, som radioteaterns huvudrollsinnehavare. Plus att han har berättarrösten.

– Det har varit jätte, jätteroligt. Jag trodde bara man pratade i en studio, men man spelar som teater i olika uppbyggda miljöer för att det ska låta äkta när man exempelvis badar eller klättrar i berg, berättar Leon.

Han är en målmedveten kille med stora drömmar, det får jag snabbt klart för mig när vi slagit oss ner vid köksbordet hemma hos familjen som fått vänja sig vid en något annorlunda vardag med en skådespelare i huset.

Att Leon sökt rollen hos SR Drama för unga, det kom dock som en total överraskning för mamma Josefine Landholm och pappa Lars Sandelius.

– Leon hade på egen hand mejlat ansvarig för castingen och bland mycket annat lämnat flera röstprov med mobilen. Vi kom in i bilden först när de ringde från produktionen och ville ha vårt godkännande att Leon fick ta rollen, berättar Lars. När vi såg rollistan insåg vi att det var bra mycket större än vi först trott. Så det är klart att man känner en stolthet, över att han fixat det här alldeles själv, utan vår inblandning.

– Det är första gången det händer, att en så ung söker en roll själv, tillägger Jan Cruseman. Vi imponerades av hans vilja och drivkraft och inte för en sekund har vi behövt ångra att vi valde Leon till rollen som Skorpan. Han har det i sig och är jätteduktig på att hitta nyanserna i rösten. Han är ett fynd på alla sätt och vis.

Så under vintern har Leon fått pyssla med det han älskar allra mest. Vid fyra olika tillfällen har han på egen hand satt sig på tåget för att åka till Stockholm och jobba med radioteatern som har premiär den 26 oktober.

– Visst har det varit mycket jobb, vi hade 2 500 omtagningar på bara berättarrösterna, säger han som för att ge oss utomstående en liten bild av vad jobbet inneburit.

– Men det är så roligt så det gör inget, tillägger Leon som nu är mitt uppe i repetitionerna inför sommarens jobb som barnskådespelare i ALV.

Efter två säsonger som Emil iklär han sig rollen som Tommy. Så varje dag utom de röda åker han till parken, måndag till fredag direkt efter skolan.

– Pippi har alltid varit min favorit, jag tyckte hon var cool som var så stark och kunde bära runt på saker, berättar Leon, som nu får roa turisterna vid Villa Villekulla tillsammans med Matilda Lindström och Ann-Sofie Viberg, som delar på Pippirollen.

Inte tu tal om den saken, Leon lever sin dröm. Han har provat både fotboll, innebandy, karate, bowling och handboll. Men någon idrottskille är han inte. Det är teatern som är hans liv.

– Han har alltid älskat teater, så morfar Janne och pensionärsgrannarna ställde snällt upp och satt i flera timmar och tittade när han gav sina föreställningar i trädgården, berättar Josefine och ler mot sonen. Då åkte stora högtalaren ut och han fick utlopp för sitt stora intresse.

– Man är rätt utlämnad på en så här liten ort om man inte är idrottsintresserad, inflikar Lars. Det är tur ALV finns, det är en otroligt bra teaterskola.

Särskilt för en som vill bli musikalartist.

– Det är min dröm – jag ska bli musikalartist, säger han med samma målmedvetenhet i rösten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa