Braksuccé för Centerpartiet i kommunvalet

Kommunvalet i Hultsfred kan inte beskrivas som något annat än en total succé för Centerpartiet. Partiet ökar med nio procentenheter och kan tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna bilda ett alliansstyre med sina totalt 23 mandat.

10 september 2018 01:43

– Det vi har gjort i Hultsfred är över förväntan. Det känns fantastiskt bra och jag går och lägger mig lycklig i natt.

Orden kommer från Hultsfreds centerpartistiske kommunalråd Lars Rosander när det nu står klart att hans parti gjort ett extremt starkt kommunval – ett val som även var väldigt dramatiskt.

För inte nog med att Centern ökade stort och Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval (backade 8,4 procentenheter till 26,5%). Samtidigt tappade både Miljöpartiet och Liberalerna sina mandat i kommunfullmäktige.

Om vi börjar med Centerpartiet ökar de alltså kraftigt. När de nioa valdistrikten var räknade strax innan klockan ett natten mot måndagen visade siffrorna på en ökning med 9 procentenheter och ett totalt stöd på 33,8 %. Socialdemokraterna å sin sida tappar ungefär lika mycket (8,4 procentenheter) – och landar på 26,5 procent.

Bland de övriga partierna är de procentuella förändringarna inte så stora – SD, 12,4% (+0,7), Moderaterna 8,4% (-0,3), KD 8,2% (+0,6), Vänsterpartiet 8,1% (+1,0), Liberalerna 1,3% (-1,5), Miljöpartiet 1,0% (-1,0), Feministiskt Initiativ 0,1% (+0,1), Övriga 0,1% (-0,2).

Dock blev effekterna att både MP och Liberalerna mister sina mandat.

Valresultatet innebär att de tre allianspartierna tillsammans får 23 mandat – Centern 16 (+5), KD 4 (oförändrat) och Moderaterna 4 (oförändrat).

Övriga 22 mandat tas av Socialdemokraterna 12 (-4) Sverigedemokraterna 6 (+1) och Vänsterpartiet 3 (oförändrat).

Centerpartiets succéval tror kommunalrådet Lars Rosander beror på att man inte haft några större utspel i valrörelsen.

– Människor verkar vara nöjda med den politik vi har lett kommunen med de senaste åren. Att lyfta så här är ett fantastiskt erkännande för det sätt vi agerat på och något vi är enormt tacksamma och ödmjuka för, säger Rosander.

Nu väntar alliansstyre ihop med KD och M?

– Tyvärr tappade Liberalerna och Miljöpartiet sina mandat, men jag räknar med att vi fortsätter med de borgerliga partierna. Men innan vi tänker på det ska vi smälta valkvällen.

Och på måndagsmorgonen får du ta lite sovmorgon?

– Nja, jag ska väl in och jobba. Nu gäller det att lägga på ett extra kol och förvalta det här förtroendet, säger Lars Rosander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micael Rundberg

Ämnen du kan följa