Högerextrema pekas ut i Nynäshamn

Den 14 män som anhållits misstänkta för att ha planerat en våldsam attack mot ett asylboende i Nynäshamn tillhör en högerextrem polsk krets, enligt polisen.

9 februari 2016 14:17

Gruppen greps i centrala Nynäshamn, söder om Stockholm. De befann sig vid sina bilar, inte långt från det asylboende som polisen tror var målet för attacken.

Det ligger nära till hands i och med att kontrollen utfördes i närheten. Misstanken är att det var målet för attacken, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm syd, till Sveriges Radio.
De är polska medborgare och de tillhör väl den högerextrema sfären, säger han.

Järnrör och yxor

Tre av de anhållna greps också i centrala Stockholm den 30 januari under en flyktingfientlig demonstration, enligt Alvarsjö. Det ska ha skett i samband med en misshandel.

Påkar, knivar, järnrör och yxor hittades i gruppens bilar.

Samtliga 14 misstänks åtminstone för förberedelse till grov misshandel, enligt vad åklagare Sara Friedman har uppgett för Södertörns tingsrätt, men enligt polisen kan det också röra sig även om anstiftan till grov misshandel och anstiftan till grov mordbrand. Friedman vill inte säga om hon misstänker hatbrott. Eventuell häktningsförhandling måste hållas senast fredag.

Ingen hotbild

De anhållna är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, medan andra vistas i Sverige tillfälligt.

Asylboendet som gruppen misstänks ha velat angripa är upphandlat av Migrationsverket.

Det har drygt 100 boende. Som på alla boenden är det blandade nationaliteter med såväl vuxna som barn. Det är ett lugnt boende som fungerar bra, säger Guna Graufelds vid Migrationsverkets presstjänst till TT.

Tidigare har det inte funnits någon särskild hotbild mot boendet men säkerhetsvakter gör regelbundna ronder där.

Nu utökar vi deras närvaro för säkerhets skull, säger Graufelds.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!