Helgarbete ska korta köer

Landstinget har svårt att hinna med att göra de obligatoriska hälsokontrollerna av nyanlända. Därför görs en extrasatsning på Lysingsbadet i helgen.

2 februari 2015 11:01

Asylsökande som kommer till Sverige ska genomgå en hälsokontroll. Bland annat för att så snabbt som möjligt upptäcka smittsamma sjukdomar. Rekommendationen från Socialstyrelsen är att kontrollerna ska göras inom tre månader från det att den nyanlände kommit till Sverige. Just nu har landstinget i Kalmar län svårt att leva upp till det målet.

Därför kommer man hålla extraöppet på hälsocentralen på Stora Trädgårdsgatan i Västervik på lördag och söndag. Sjuksköterskor från hälsocentraler i Västervik, Ankarsrum och Vimmerby rycker in på frivillig basis och jobbar extra. Tillsammans med en sjuksköterska från asylmottagningen kommer de att ta emot nyanlända som bor på asylboendet på Lysingsbadet.

Totalt hoppas man hinna med att undersöka ett 100-tal personer.

– Vi kommer att utvärdera satsningen efteråt. Faller det väl ut kan vi göra det på andra håll i länet, säger Ann Arvidsson, verksamhetschef för asyl- och flyktinghälsovården i länet.

Landstinget betonar att satsningen inte kommer att påverka Hälsocentralens ordinarie verksamhet. Migrationsverket betalar landstinget ersättning för hälsokontrollerna.

Har ni tagits på sängen av antalet nyanlända som behöver undersökas?

– Om man tänker på vad som händer runt om i världen är det egentligen inte oväntat, men vi var nog ändå inte beredda på att så många skulle komma till Kalmar län, säger Ann Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson – 666