Akvariets chef Jonas Wahlström anordnade en kräftskiva på tisdagskvällen, och var själv på plats.

När han börjar tala så vänder jag mig om och ser att han står där med armen innanför, så jag reser mig och skriker "ner!", men precis då så hoppade krokodilen upp, säger han till TT och fortsätter:
Herregud tänkte jag, och min första reaktion var att jag måste ju göra något så jag och en till försökte få loss honom. Det lyckades inte så då tog jag ett verktyg och sprang runt och låste upp för att komma in i krokodildammen, men precis när jag låste upp så släppte krokodilen.
Artikelbild

| Mannen skulle hålla tal när han sträckte sin arm över säkerhetsglaset på Skansenakvariet och blev biten av en krokodil.

"Tog tag i underarmen"

Mannen, som är i 80-årsåldern, hade klättrat upp på en del av anläggningen som ligger intill skyddsglaset för att hålla ett tal till gästerna. Han stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte en arm bakåt över skyddsbarriären då krokodilen bet honom, enligt Skansen.

Han tittade inte in i krokodilanläggningen som man normalt gör, utan vände ryggen mot krokodilen och la sin arm på insidan. Det var en krokodil som uppmärksammade det och kom fram och hoppade upp och tog tag i underarmen.

Bland gästerna fanns läkare på plats som ryckte in och tog hand om den skadade mannen, enligt Wahlström.

Till all lycka i olyckan så var det tre läkare på plats så han blev omedelbart omhändertagen. En tog av sig bältet som han band om armen och de bandagerade så gott det gick med servetter.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Läget är stabilt, uppger Karolinska sjukhusets presstjänst.

TT: Var det alkohol inblandat?

Ja, det var ett kalas men det var absolut ingen fyllefest. Det var inte någon fyllegrej att han klättrade upp där, det var synnerligen seriöst, säger Jonas Wahlström.

"Städade tillställningar"

Skansenakvariet vidtar nu åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Vad vi gör nu omedelbart, som vi redan påbörjat, är att vi gör dessa avsatser så sluttande att de inte går att stå på. Det är det vi behöver göra för i övrigt är det höga barriärer, det är över två meter.

Man kommer troligtvis inte att sluta med den här typen av tillställningar i framtiden med anledning av olyckan, säger Wahlström.

Nej, det ska jag inte säga att vi gör. Det har aldrig hänt någonting, det är ju städade tillställningar. Och nu ska vi eliminera den här risken att någon i framtiden ska få för sig att ställa sig just där.

TT: Hur mår krokodilen?

Den mår som vanligt, den visade sig aggressiv och fick chansen att bita till på något som kom på fel sida av glaset, säger Wahlström och tillägger att den inte kommer att avlivas.

Polisen har hållit förhör med vittnen och personal på Skansenakvariet och ska även förhöra mannen för att utreda om något brott begåtts i samband med krokodilbettet.