Vårdcentralen fortsätter vara stängd

Det ser ut att dröja innan Överums vårdcentral kan öppna igen. Först när Gamleby har full bemanning, kommer turen till Överum.

16 april 2019 06:00

Den 25 april försvinner Kronans apotek från Överum. Nedläggningen är, som vi tidigare berättat, en konsekvens av att vårdcentralen har stått tom så länge.

Och en återinvigning av vårdcentralen är inte aktuell inom den närmaste tiden heller, enligt primärvårdsdirektör Niklas Föghner.

– Planen är att vi, när vi har en fullmannad hälsocentral i Gamleby, ska titta på möjligheten att bemanna i Överum, säger han.

Uppdraget, att jobba för en läkarfilial i Överum, ligger alltså kvar, men det är underordnat uppdraget att lösa situationen i Gamleby.

I Gamleby ser det bra ut med bemanningen, utom när det gäller läkare, där det är fortsatt tufft att rekrytera.

För närvarande är det bara hyrläkare i Gamleby, plus en läkare som jobbar på timmar med de äldre patienterna.

Så är det inte på de andra hälsocentralerna i kommunen.

Såväl Ankarsrum som de båda hälsocentralerna i Västervik, Esplanaden och Stora Trädgårdsgatan, har inga så kallade bemanningsläkare, enligt Niklas Föghner, som hoppas att de ska kunna anställa läkare även i Gamleby.

– Men den första rekryteringen är den svåraste.

Vårdcentralen i Överum stängde först under sommaren 2016.

Sedan var tanken att den skulle öppna igen i september samma år, men på grund av fortsatta bemanningsproblem dröjde starten till november. Efter öppnandet var vårdcentralen i Överum sedan i drift under fem veckor, innan den alltså slog igen på nytt i december 2016. Sedan dess har den varit stängd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid