Det var när den tidigare biografen Gambio lades ner som idén föddes att starta en ny, föreningsdriven biograf i Gamleby. En av de drivande var Gert Lilja.

– Han dog precis innan tioårsjubileet. Då inrättades en fond till hans minne, berättar Hans Ålund, föreningens ordförande.

Under årens lopp har ett antal kulturstipendier delats ut med medel ur denna fond, och vid 40-årsjubileet är det dags igen. Den som får stipendiet kommer även att medverka under jubileumsfirandet den 10 november, men det går inte att säga på vilket sätt, utan att avslöja för mycket i förväg...

Artikelbild

| Några av eldsjälarna i biografföreningen, från vänster Pelle Liljegren, Stig Forslund, Ralph Engstrand och Hans Ålund.

Vart tionde år i föreningens historia har det hållits jubileum, och en av traditionerna då är att en konstnär gör ett konstverk till just detta tillfälle. Tidigare konstnärer har varit i tur och ordning Vide Jansson, Åke Johansson och Benny Ekman. Årets konstnär är Agneta Frisk.

De bilder som har gjorts till varje jubileum kan beskådas i foajén på Tjustbio, där man även kan se en av de gamla filmprojektorer som användes på biografen före digitaliseringen.

Vad gör man då mer på ett jubileum med en biografförening? Tittar på film förstås. Först visas filmen "Lyrro" och lite senare "Släpp fångarna loss det är vår". Den sistnämnda var för övrigt den allra första filmen som visades på Tjustbio för 40 år sedan.

Eftersom filmvisningarna är en del av jubileumsfirandet krävs föranmälan, om man vill vara med.

Artikelbild

| I foajén finns bland annat en av de gamla filmprojektorerna.

Biografföreningen har god hjälp av andra lokala föreningar, när det gäller praktiskt arbete som biljettförsäljning vid filmvisningarna. Mellan 15 och 20 föreningar är medlemmar i biografföreningen. Från dessa föreningar kommer medlemmar som ställer upp ideellt och jobbar.

Sedan har förstås biografföreningen sina egna eldsjälar, som tycker att det är viktigt att det finns en biograf i Gamleby. En av dem är Stig Forslund, som har varit engagerad i föreningen sedan 1989.

Artikelbild

| Föreningen belönades i somras med Årets hedersgarpe.

– Jag tycker att det är viktigt med kultur, och bio är kultur i allra högsta grad, säger han.

Pelle Liljegren, Hans Ålund och Ralph Engstrand är också engagerade i föreningen, som är fristående från olika kedjor.

Artikelbild

| Tjustbio, som ligger vid Åby herrgård i Gamleby, fyller 40 år.

– Vi väljer helt och hållet själva vad vi visar. Det är nog rätt ovanligt, säger Pelle Liljegren.

– Vi försöker ha ett brett utbud och lyssna på vad publiken vill ha. Vi diskuterar mycket och så kommer vi fram till någon sorts konsensus, säger Hans Ålund.