Studenter undersöker gravfält

Just nu pågår utgrävningar i det stora gravfältet vid Valstad i Gamleby. Studenter och senare kursdeltagare ska undersöka en gravgömma.

13 maj 2019 20:00

Grävningarna pågår under två veckors tid. Första veckan är det studenter från B-kursen i arkeologi vid Södertörns högskola som jobbar sig ner i lerjorden med olika hjälpmedel. Andra veckan är det deltagarna på en arkeologisk kortkurs vid Gamleby folkhögskola som tar sig an platsen.

Veronica Palm är arkeolog och grävledare på plats. Hon berättar att de även kommer att samarbeta med det närliggande Gamlebygymnasiet.

– De kommer hit med sina entreprenadelever och schaktar.

Men då blir det inte precis på samma ställe som studenterna håller till, utan på åkermarken utanför stängslet. Där är marken redan omrörd, så då gör det inget om man kör på med stora maskiner.

– Det här är ett jättestort gravfält. Vi är i en liten del av det, förklarar Veronica.

Vad hoppas ni hitta?

– Det kan vara detaljer till kläder. Har man tur, kan man hitta metalldelar med textilrester på, och pärlor, om det är en kvinnlig grav.

Än så länge vet hon inte om det är en så kallad brandgrav eller skelettgrav, vilket också påverkar vad de kan hitta.

– Under sen vikingatid gick man över till skelettgravar. Innan dess brände man oftast de döda.

Men att hitta fynd är inte det primära målet med utgrävningen som pågår nu, utan det är att studenterna ska få lära sig metodik.

Sedan hoppas det grävande gänget att de i alla fall ska hitta så mycket att de kan avgränsa utbredningen av just den här graven.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid