Ett 40-tal elever på skolan fick först en teoretisk genomgång i Universalen med Johanna Fridh och Millan Nilsson, som representerar såväl Svenska Brukshundklubben som Hemvärnet.

En av de hundar som de hade med sig till skolan var Mackan, patrullhund sedan ett år tillbaka. När lektionen fortsätter i ridhuset, visar Johanna och Millan hur man kan leka med hunden. Eleverna får turas om att vara den som har hunden, hundföraren, och den som är figurant och har leksaksbollen.

Två av alla elever som fick testa att leka med patrullhunden var Lovisa Mählkvist och Nathalie Ek. Nathalie, som läser djurvård, var positiv efter övningen:

Artikelbild

| Gamlebygymnasiets elever fick träffa Johanna Fridh och Millan Nilsson med hunden Mackan.

– Jag har ingen hund tyvärr, men det verkar jättekul, säger hon.

Eleverna fick också information om de läger som hålls för ungdomar i sommar, där man tillsammans med sin hund kan få prova på hur det är att vara förare åt en patrullhund.

– Det är en möjlighet att få titta in i den här verksamheten, tipsar Millan, hundförare sedan 1999, numera befäl och utbildare.

Det kostar inget att vara med på lägret och reseersättning utgår.

– Vi får pengar av Försvarsmakten till att genomföra ungdomsverksamhet, förklarar Millan.

En bra patrullhund ska vara uthållig, ha ett driv och kunna fokusera på sin uppgift trots störningar i omgivningen. Den behöver inte älska människor, men den får inte vara aggressiv.