Nu blir det fler turer i skärgården

Skärgårdsbåten Bella kommer efter en lyckad säsong utöka den tidigare sträckan mellan Loftahmmar och Rågö med stopp på Hasselö. Detta efter ett stor efterfråga.

27 maj 1919 15:02

Från och med den 15 juni kommer resnärer att kunna ta sig från Loftahammar till Hasselö med båten Bella. Därifrån finns det i sin tur möjlighet att ta sig till Västervik med Freden. Bakom initiativet står familjeföretaget Smågö Service och Västerviks kommun.

– Vi fick många förfrågningar för en potentiell utökning av båtförbindelserna. Många ville kunna ta sig från Hasselö till Rågö och viceversa. Vi ville också kunna få flera besökare till vår restaurang, säger delägaren Anita Hultberg.

Hon startade företaget med sin man Paul. Tillsammans driver de Rågö Resturang och erbjuder uthyrning av boende. De ser fram emot den nya satningen.

– Som alla andra år har vi haft många besökare. Förhoppningsvis får vi nu fler gäster, framförallt ännu gladare resnärer, säger sonen Sebastian Hultberg som är kapten på Bella.

Valet att utöka båttrafiken var ingen självklarhet. Det fanns en ekonomisk aspekt att beakta. Bekymret löstes genom ett driftstöd från kommunen på 200 000 kronor om året. Pengarna ska täcka biljettavfallet och bränslekostnaderna för juni och augusti då skärgårdsturismen är låg.

– I utbyte ska vi bedriva trafiken, redovisa antalet medresenärer och vara med i ett enhetligt bokningssytem. Därtill finns det en slags estetisk kravbild på logga och klädsel men mer än så vet jag inte för tillfället, säger Paul Hultberg.

Blir det mer än en säsong?

– Vi provar och vi har inte räknat på det, men vi hoppas, säger Paul Hultberg.

Rågö

Rågö, som är en skärgårdsö i ett naturreservat, ägs av staten genom Naturvårdsverket men förvaltas av länstyrelsen. Smågö Service arrenderar i sin tur marken och några byggnader av den senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Sandgrim