Mycket fågelbajs vid badstranden

Badsugna Loftahammarsbor har reagerat på att det just nu är väldigt mycket fågelbajs vid den kommunala badstranden. "Jag har kontaktat kommunen, men de gör ingenting."

10 juli 2019 22:00

En tipsare, som vill vara anonym, tycker kommunen borde göra något åt saken.

– Jag har kontaktat kommunen, men de gör ingenting åt saken. Det ser förskräckligt ut där ute och nu börjar simskola för barnen också. Men jag får ingen återkoppling från kommunen.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef, förklarar att det ofta ser ut så här under tiden det tar för gässens ungar att lära sig att flyga.

– Då är badplatser en plats som passar dem utmärkt att kunna gå i och ur vattnet med ungarna. Det är tyvärr svårt att komma åt det här problemet. Vi har ett driftavtal med en entreprenör och det vi kan göra är säkerställa att de ser över det här lite extra, räfsa upp bajset helt enkelt, säger han.

– När gässen lärt sig flyga brukar problemet avta.

Finns det inget mer man kan göra?

– Man kan försöka skrämma bort gässen, vi har satt upp en skrämma, men de vänjer sig rätt snart vid sådana.

Och mycket riktigt, på stranden vandrar gässen lugn omkring precis under fågelskrämman. Bajset är överallt, både på gräset och i sanden vid strandkanten. Trots att det är en fin och solig dag är stranden helt tom på folk.

Göran Marström som är aktiv i Loftahammars båtsällskaps kappseglingssektion berättar att barnen ofta kommer och badar vid båtsällskapets bryggor i stället.

– Det kan vara farligt. Båtarna kan få upp bra fart och det är inte säkert att man ser ett huvud som ligger och guppar i vattnet.

Men Daniel Niklasson säger att det inte är något som kommunen kan råda över.

– Det är ju fritt för alla att bada där det finns en strand, säger han.

Att skjuta av gäss, som man gjort i vissa kommuner, tycker han inte är aktuellt.

– Det har man gjort på ställen där det varit extrema problem, men jag kan inte se att det skulle vara något som behöver göras här.

Men blir gässen för många kan mängden bajs innebära att vattnet blir förorenat. Risken när det är mycket bajs på stranden är att man får i sig e. colibakterier som kan orsaka diarré och kräkningar. Proverna som togs vecka 24 visar, enligt miljö- och hälsoskyddsinspektören Yvonne Andersson, inte på några förhöjda värden.

– Vi har inte fått några sådana indikationer. Det skulle vara om det kommer en kraftig regnskur som sköljer ner allt i vattnet på en gång, säger hon.

Prover har tagits även den här veckan, och svaret väntas komma på måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter