De ska göra bergväggen säkrare i Överum

Vid vägen mellan Överum och Ukna finns flera berg där det är risk för ras. Nu har arbetet inletts med att säkra dessa bergväggar.

Thomas Björklund och Toni Pajari från Svevia på plats i Överum, där bergsäkringen nu har inletts.

Thomas Björklund och Toni Pajari från Svevia på plats i Överum, där bergsäkringen nu har inletts.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2019-11-13 18:00

Steg ett har varit att ta bort vegetationen i dikeskanterna på de aktuella avsnitten av vägen. Det har redan gjorts, och nu har Svevia påbörjat själva bergsäkringen.

När vi kommer dit på måndagsförmiddagen har trafikljus satts ut och ett körfält stängts av på en bit av vägen, så att det ska finnas plats för maskinerna att jobba.

Men den maskin som ska användas till att putsa berget med, har fortfarande inte anlänt. Thomas Björklund, som kommer från Svevia i Göteborg, och hans kollega Toni Pajari, hoppas att den ska anlända senare under förmiddagen. De räknar med att arbetet vid vägen ska ta ungefär en månad, alltså till mitten av december.

Tor Åkesson, projektledare på Trafikverket, berättar att de inte kommer att säkra bergväggen med nät, utan med bultar.

– Vi sätter bult, som förankrar blocken i varandra. Man borrar först och sticker sedan i en bult, som man gjuter fast med betong.

Om det inte kommer stora mängder snö, räknar han med att de ska hinna klart med arbetet inom den beräknade tiden. Däremot tror han inte att det kommer att gå fortare.

– Nej, vi behöver nog den tiden, men de jobbar så fort de kan.

Han vädjar till bilister och andra trafikanter att respektera de uppsatta avspärrningarna, både för sin egen säkerhet och av hänsyn mot dem som jobbar vid vägen.

Några ytterligare bergsäkringar är inte planerade i kommunen, med sådant kan förstås ändras, speciellt efter en vinter. Kyla och vatten kan göra att berget vittrar, liksom vegetation.

Ett körfält är avstängt och trafiken dirigeras med trafikljus.
Ett körfält är avstängt och trafiken dirigeras med trafikljus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!