Distriktsveterinärerna finns över hela landet och är en del av Jordbruksverket. Tanken är att det ska finnas en garanti för att det finns veterinärer tillgängliga dygnet runt, året om.

– Här i Gamleby har vi väldigt mycket smådjur och så har vi en veterinär i fält för akutjobb, som sjuka kor, grisar och får. Men vi har inte jättemycket fältjobb, så den tjänsten delar vi med Vimmerby, berättar Annelie Pettersson, djursjukskötare hos Distriktsveterinärerna i Gamleby.

Det finns alltid beredskap för akutfall, däremot kan de inte ha djur inlagda dygnet runt.

Artikelbild

| Det är spännande att vara hos veterinären, tycker valparna, tycker valparna, som trängs om uppmärksamheten.

– Om det kommer en sjuk hund, som behöver dropp, kan den vara inlagd över dagen, men inte över natten. Eftersom vi är en statlig verksamhet ska vi inte konkurrera med privata djursjukhus, säger Annelie.

I Gamleby arbetar tio anställda, veterinärer, djursjukvårdare och djurvårdare och även en filial i Västervik som är öppen två dagar i veckan. Och precis som man kan tänka sig så är det fullt av hundar i personalrummet. Här ligger till exempel djursjuksköterskan Malin Winells tervueren och sover under hennes skrivbord.

I rummet bredvid hänger borderterrierhundarna Madde och Kelly, som blir överlyckliga när de får besök.

Den här dagen en tandvårdsdag för Annelie och veterinären Hanne Fölling Barck. Det betyder att de tar emot hundar och katter på löpande band för tandvård.

Artikelbild

| Annelie Pettersson håller koll på andning och temperatur hos hunden som just nu får sina tänder rengjorda. Manskinen med slangar är en skotork som fungerar perfekt för att värma upp kalla hundar under nedsövningen.

– Alla hundar behöver tandvård, men hur mycket beror på hur mycket hundägaren kan göra själv. Fungerar det att borsta tänderna på hunden kanske de inte behöver komma in alls, en del rekommenderar vi att komma in vartannat år, andra flera gånger om året, förklarar de.

För att kunna rengöra en hunds tänder måste den oftast sövas och Annelie, som är utbildad narkossköterska, sköter den biten, medan Hanne drar ut tänder om det behövs, och de hjälps åt att få bort tandsten, något som de gör med hjälp av en ultraljudsmaskin.

Artikelbild

| Delar av dagens gäng hos distriktsveterinärerna tillsammans med sina hundar. Malin Winell med tervueren Jojo, Hanne Föller Barck med Borderterriern Madde i sitt knä och Kelly på marken. Sen Djurvårdaren Frida Nilsson med sin shetland sheepdog Sussi och russky toy Puma. Och så veterinären Åsa Thurehult.

Bäst är personalen här på just hundar och katter, berättar Annelie.

– Däremot är vi inte så duktiga på fåglar och kräldjur, så om någon ringer om det så hjälper vi till i den mån vi kan.

Artikelbild

| När det är lite läskigt kan man behöva en kram. Sofie Åkerström kelar med valpen Max medan han väntar på att få en spruta.

Om det står klart att djuret kommer behöva läggas in hänvisar de direkt till djursjukhus.

– Men ofta tar vi in för en första bedömning.

Artikelbild

| Lilla cockerpoo-valpen Sally ska veterinärbesiktigas inför försäljning och veterinären Åsa Thurehult gör sig redo att undersöka henne. "Som veterinär är man med i både de glada och ledsna stunderna, och det här är bland det bästa med att vara veterinär."

Däremot tar de inte emot några vilda djur.

– Det vi kan göra i så fall är avlivningar. För att ta hand om vilda djur krävs speciellt tillstånd från länsstyrelsen.