"Aldrig haft så många offerter ute"

Förra året varslades 20 personer. I år har 22 personer rekryterats och den nytillträdde vd:n ser positivt på framtiden.

Saab barracudas nye vd Henning Robach rör sig gärna i fabriken och pratar med de anställda.

Saab barracudas nye vd Henning Robach rör sig gärna i fabriken och pratar med de anställda.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-11-10 08:00

Saab barracudas nye vd Henning Robach rör sig vant i fabriken. Han hälsar på alla och verkar trivas i sitt nya sammanhang. Han är mån om att ge ett gott intryck. 

Till skillnad från förre vd:n Michael Höglund, som inledde sitt uppdrag med att varsla 20 anställda när han tillträde sin tjänst förra hösten, ser Henning Robachs framtid mycket mer positiv ut. 

Under det senaste halvåret året har 22 personer rekryterats, av dessa är 19 personer är inhyrda via Saabs samarbetspartner Skill och 3 personer har återanställts med visstidsanställningsavtal. 

– Vi kommer att behöva förstärka ytterligare, bland annat ytterligare tjänstemän, i försiktig grad, säger Henning Robach.

Efterfrågan på Saab barracudas kamouflageprodukter är för tillfället stort och framtiden ser ljus ut. 

– Vi har aldrig haft så många offerter ute till ett så stort värde förut, men det är fortfarande svårt att veta tajmingen.

Världsläget är en orsak till den ökade efterfrågan.

Vi pratar om Akzo nobel som lade ner sin verksamhet i Gamleby trots att det gick bra.

– Det är inte jätteenkelt att flytta det vi gör till en annan plats. Vi har byggt upp det här i 60 års tid. Det finns ingen lönsamhet i att flytta verksamheten, säger Henning Robach.

Majoriteten av Saab-koncernens anställda, 14 000 av totalt 17 000, finns i Sverige. Hundra personer jobbar i Gamleby.

Henning Robach har tidigare utfört uppdrag som konsult för Saab. Det var i den rollen som han kom i kontakt med Saab barracudas förre vd Michael Höglund.

– När Michael skulle sluta frågade jag honom vad som krävdes i en sån här roll.

Vad kan du tillföra till verksamheten?

– Jag har en marknadsbakgrund som marknadschef. Jag hoppas jag kan skapa mer affärer, stärka varumärket och öka insikten om vad vi gör, säger Henning Robach.

För tillfället veckopendlar han till Gamleby från Stockholm. Familjesituationen med två tonårsbarn möjliggör ingen flytt just nu.

– Jag är själv väldigt positiv till Västervik. Det är lite trist att köra på E4 och E22. Jag skulle önska lite fler avgångar i tågtidtabellen, säger Henning Robach och tillägger att om han själv fick bestämma skulle han flytta hit.

Har du utforskat Gamleby?

– Jag har redan upptäckt att det är längre från Västervik till Gamleby än från Gamleby till Västervik. Jag tror att Västervik skulle må bra av att satsa på båda sina huvudorter, säger Henning Robach.

Saab barracudas vd Henning Robach veckopendlar för tillfället till Gamleby. Han är bosatt i Stockholm.
Saab barracudas vd Henning Robach veckopendlar för tillfället till Gamleby. Han är bosatt i Stockholm.
Karta: Gamleby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!