Fortsatt kraftfulla protester i Sudan

Militära trupper har omringat den sittstrejk utanför försvarsdepartementet i Sudan som nu är inne på sin tionde dag.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har demonstranter svarat med att hand i hand forma en ring runt de strejkande i ett försök att skydda dem.

15 april 2019 10:36

Efter militärens avancemang uppmanar den största protestgruppen SPA och de runt 5 000 demonstranterna nu fler att ansluta sig till protesterna för att "skydda revolutionen".

Sudans militärråd, som styr landet efter att president Omar al-Bashir avsattes tidigare i april, står inför ett allt större tryck från både demonstranter och det internationella samfundet. Tusentals människor campar sedan flera dagar dag som natt utanför det militära högkvarteret i landets huvudstad Khartoum.

Demonstranternas krav är att makten lämnas över till en civil regering och att ex-presidenten ställs inför rätta. Budskapet är att protesterna kring högkvarteret, som även omfattar landets presidentpalats, kommer att fortsätta tills detta sker.

På måndagen meddelar militärrådet att man rekonstruerar rådet och utser två nya militära ledare.

Afrikanska unionen (AU) hotar i ett uttalande med att stänga Sudan ute från all verksamhet i AU om inte militärrådet lämnar över makten till ett civilt styre inom 15 dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters