Försvunnet spökskepp bärgat av Dennis

Övergivet på öppet hav, kapat av pirater – och sedan försvunnet i många månader.

Irländska myndigheter frågar sig vad "spökskeppet" MV Alta varit med om, sedan stormen Dennis slängt upp fartyget på landets sydkust.

18 februari 2020 20:28
Det här är en på miljonen, säger John Tattan, chef för livräddningssällskapet RNLI i Ballycotton.
Det har kommit hela vägen från Afrikas kust, väster om Spanien, väster om England och upp till Irlands kust, säger Tattan till The Irish Examiner.

Kapat av pirater

Fram till för två år sedan var Alta, byggt 1976, ett helt vanligt fraktfartyg bland andra, som korsade oceanerna med diverse uppdrag. Men så uppstod motorproblem på väg från Grekland till Haiti.

I tre veckor på sensommaren 2018 drev hon utan styrmöjligheter i Atlanten. När besättningens mat höll på att ta slut, och dessutom en orkan närmade sig, såg USA:s kustbevakning till att alla ombord hämtades och sattes i land i Puerto Rico.

Skeppet skulle sedan bärgas, men någon som sade sig vara ägaren uppgav att det då kapades av pirater utanför Guyana i Sydamerika, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Ingen svarade"

Sedan var det tyst om Alta – tills det brittiska flottfartyget HMS Protector siktade henne mitt ute i Atlanten i början av september förra året. "Vi närmade oss för att erbjuda hjälp, men ingen svarade!" skrev Protectors besättning på Twitter , och kallade det hela en "konstig händelse".

Nu verkar Alta ligga någorlunda stabilt på de irländska klipporna. Men mycket är oklart i väntan på närmare utredning av den irländska kustmyndigheten Irish Lights.

Att ett skepp driver omkring så där i 18 månader är ovanligt, säger Robert McCabe från myndigheten till BBC.
Att det bara siktats en gång sedan oktober 2018 visar hur ofantlig oceanen är.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Samuelsson/TT