Första dödsfallet av viruset i Taiwan

Taiwan meddelar landets första dödsfall i det nya coronaviruset.

Men för tredje dagen minskar antalet nya registrerade sjukdomsfall i Kina.

Det är ett bevis på att de åtgärder som vidtagits av landet börjar få effekt, enligt en talesperson för Kinas hälsodepartement.

16 februari 2020 03:25

"Effekten av det förebyggande arbetet och kontroller av epidemin i olika delar av landet kan redan konstateras", säger talespersonen Mi Feng.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har dock varnat för att det är "omöjligt att förutsäga vilken riktning epidemin kommer att ta".

Vi ber alla regeringar, företag och nyhetsorganisationer att arbeta med oss för att ge rätt nivå av varningar utan att elda på hysteri, säger han vid den internationella säkerhetspolitiska konferensen i München.

Fordonstrafik förbjuds

Kina fortsätter med drastiska åtgärder för att stoppa smittan. I Hubeiprovinsen, där coronaviruset har drabbat flest, ska nu fordonstrafik förbjudas. Provinsregeringen meddelar att undantag gäller för polisbilar, ambulanser, fordon med nödvändiga varor eller andra fordon knutna till offentlig service.

Regelbundna hälsokontroller kommer att göras på alla invånare i provinsen, och företag får inte återuppta verksamheten utan att först få tillstånd från regeringen.

I snart fyra veckor har invånarna i mångmiljonstaden Wuhan befunnit sig i karantän. Sammanlagt har 56 miljoner människor i Hubei skurits av från omvärlden och stora delar av befolkningen är beordrade att hålla sig inomhus.

Ett nytt snabbare sätt att diagnostisera smittan gjorde att antalet personer som konstaterats bära på viruset sköt i höjden tidigare i veckan, men sedan dess har de nya fallen minskat.

68 000 smittade

Det senaste dygnet har 1 843 infekterade registrerats i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei, jämfört med gårdagens 2 420 nya fall. I hela Kina har 2 009 personer diagnosticerats det senaste dygnet, enligt myndigheterna.

Minst 68 000 människor har nu smittats av viruset, som dök upp i Hubeis huvudstad Wuhan i slutet av förra året.

Dessutom har ytterligare 139 personer avlidit i provinsen. I övriga Kina har tre personer avlidit det senaste dygnet och dödsiffran är nu uppe i över 1 660.

Sedlar i karantän

På lördagen avled den första personen utanför Asien i smittan, en 80-årig turist från Wuhan som hållits i karantän på ett sjukhus i Frankrike. Det är det första dödsfallet utanför Asien. På söndagen meddelade Taiwan att en man avlidit till följd av viruset. Tidigare har även Filippinerna, Hongkong och Japan haft varsitt dödsfall.

Kinas centralbank meddelade på lördagen att använda sedlar kommer att samlas in, desinficeras och låsas in i 14 dagar innan de släpps ut i handeln igen.

I huvudstaden Peking måste numera invånare som återvänder efter att ha varit ute och rest sitta i karantän i sina lägenheter i två veckor.

Fakta: Inget vaccin eller effektiv behandling

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sar-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla i gång ekonomin.

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters