Folkhälsomyndigheten: Redovisar inte friska

Ytterligare en person i Uppsala har smittats av det nya coronaviruset. Sammanlagt har nu 162 fall av personer som smittats med coronavirus upptäckts i Sverige.

Alla fall vi har i landet vårdas inte på sjukhus, säger Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndigheten.

8 mars 2020 11:17

Ännu en person i Uppsala län har smittats, enligt ett pressmeddelande från region Uppsala. Fallet gäller en person som smittats efter en resa till norra Italien.

Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har nu sex personer smittats i Uppsala.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i Italien ska isoleras.

Vi har vår strategi och den har funkat bra. Folk har förstått den, vilket gör att vi hindrat snabb smittspridning. Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symptom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra, säger han.

"Siffran ointressant"

Totalt är har 101 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet. I Region Skåne har 17 personer smittats, i Västra Götaland handlar det om 14 personer och i Region Värmland är antalet drabbade 13.

Åtta personer i Region Jönköping, två personer i Region Gävleborg och en person från Region Örebro har också konstaterats smittade.

TT: Det finns inga uppgifter om hur många personer som har tillfrisknat. Borde inte den siffran redovisas?

Den siffran är ointressant och meningslös eftersom de flesta tillfrisknar. Det är en väldigt liten procent av de som är sjuka som dör, alla andra blir friska. Runt 80-90 procent är lindrigt sjuka och alla fall vi har i Sverige vårdas inte på sjukhus, säger Anders Tegnell.

Sjukhuspersonal tagna ur tjänst

En person som drabbats av viruset kom i torsdags kväll in med ambulans till Danderyds sjukhus i Stockholm. Personen hade varit utomlands, men inte i något av de nu utpekade riskområdena. Det fanns inga misstankar innan personen kom in till sjukhuset att denne bar på coronaviruset.

Patienten fick under vårdförloppet ökande symtom, provtogs för coronaviruset och testades positivt. Personen vårdas nu på en infektionsklinik i regionen, säger Yvonne Haglund Åkerlind, sjukhusets vd, till TT.

Sjukhuset kan inte berätta vilket land den smittade personen varit i och hänvisar till patientsekretessen. Efter en smittspårning av patienten blev cirka 15 sjukhusmedarbetare tagna ut tjänst.

En djupare analys görs just nu och vi inväntar riktlinjer från Smittskydd Stockholm.

TT: I väntan på analysen, jobbar de här medarbetarna som vanligt?

De är inte på sjukhuset, nej.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana.

Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

Utrikesdepartementets reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea. UD avråder också från alla icke nödvändiga resor till Iran.

Fakta: Coronaviruset globalt

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning och WHO:s senaste rapport den 6 mars har över 98 000 fall av covid-19 rapporterats. Cirka 3 380 personer har avlidit i infektionen, av dem 3 045 i Kina.

En sammanställning från nyhetsbyrån Reuters på lördagen anger samtidigt att omkring 102 000 personer smittats globalt.

De allra flesta fall av det nya coronaviruset har konstaterats i kinesiska Hubei-provinsen, men även en rad länder utanför Kina har drabbats.

Det exakta antalet bekräftade och misstänka fall förändras allteftersom personer söker vård och undersöks för viruset.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carin Fock/TT, Tomas Bengtsson/TT, Henning Eklund/TT