Dessa tre kommuner dominerar statistiken över antal nazistaktioner i Kalmar län 2017. Här dokumenterades sammanlagt 64 nazistiska aktioner i fjol, av totalt 94 i hela länet.

Flest aktioner skedde i Vimmerby. Totalt 23 stycken, samtliga utförda av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det visar Expos senaste granskning över nazistisk aktivitet i Sverige.

Granskningen visar att det i fjol genomfördes rekordmånga nazistaktiviteter. Totalt dokumenterades 3 660 aktiviteter runt om i Sverige enligt Expos rapport, vilket är ungefär tio aktiviteter per dag. Ungefär 600 fler än året innan. Propagandaspridning i form av exempelvis flygblad och uppsatta klistermärken med nazistiska budskap står för en klar majoritet av aktiviteterna.

– Att antalet nazistiska aktiviteter är på den högsta nivån sedan vi började med den här granskningen för tio år sedan är oroväckande. Utvecklingen är tätt sammankopplad med hur det går för den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Vi kan bland annat se att en av anledningarna till ökningen är att organisationen lockar nya aktivister, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo i ett pressmeddelande.

Av de 23 aktiviteterna som utfördes i Vimmerby var 22 stycken propagandaspridning och en klassades som kampförberedande.

– Med kampförberedande menas exempelvis kampsportsträning, förklarar Jonathan Leman, researchansvarig på stiftelsen Expo.

Bland annat höll NMR ett möte för sina medlemmar i kommunen i höstas, där de hyrde Frödinge bygdegård.

Men det är inte bara i Vimmerby som nazistiska aktiviteter ökade under 2017. I Västervik dokumenterades 21 aktiviteter enligt Expos granskning och i Hultsfred var antalet 20. I samtliga tre kommuner är det en markant ökning från 2016 då antalet aktiviteter låg på fem respektive två året innan.

Varför ökar nazistaktionerna just här?

– Det beror helt enkelt på att vitmakt-aktiva personer som ansluter sig till NMR, bor här. Efter att Svenskarnas Parti lade ner har folk i Småland på senare tid valt att gå med i NMR.

Men att säga att NMR har fått ett fäste i norra länsdelen vill Jonathan Leman inte göra.

– ”Fäste” är ett starkt ord. Men man kan säga att det finns personer som är aktiva i NMR.