Fler skilsmässor för klättrande kvinnor

23 februari 2017 20:50

Kvinnor som befordras till toppjobb skiljer sig oftare än män som får motsvarande jobb, visar en studie. Skilsmässorna blir fler när en befordran går emot de roller, eller ansvarsföredelning, som makarna tidigare haft. Det är slutsatsen som två forskare drar i en artikel i tidskriften Ekonomisk debatt.

Forskarna, Johanna Rickne och Olle Folke, har undersökt äktenskapsstatus för personer som blivit kommunstyrelseordförande respektive riksdagsledamöter, och jämfört med andra personer som fanns med på valsedlarna och kandiderade om samma uppdrag. De har också tittat på civilstatus för vd:ar på större företag.

Bland kvinnorna som fått de höga politiska positionerna är tio procent skilda inom tre år efter valet, mer är dubbelt så hög andel som i gruppen som inte befordrades. Bland männen syns däremot ingen skillnad.

Den största andelen skilsmässor sker då kvinnan stärker sitt ekonomiska övertag, och den minsta andelen skilsmässor där mannen gör det.

"Familjen blir ett stöd i genomsnittsmannens karriär, men en källa till stress och konflikt för genomsnittskvinnan", skriver de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT