Finsk kompromiss i budgetkamp om EU

En rejäl minskning jämfört med tidigare förslag – men inte så mycket som Sverige vill. Men kanske en öppning för fortsatt svensk rabatt.

Så lyder det senaste kompromissförslaget i den heta sifferstriden om EU:s nästa långtidsbudget.

2 december 2019 11:23

Ministerrådets ordförandeland Finland har räknat och funderat och nu skickat över sitt förslag till övriga medlemsländer.

I kompromissen, som snabbt läckt ut på olika håll i Bryssel, tycker Finland att långtidsbudgeten för åren 2021-27 bör landa kring motsvarande 1,07 procent av EU-ländernas totala nationalinkomster, BNI.

Det är en bra bit mindre än EU-kommissionens förslag på 1,13 procent – men rejält mycket mer än de max 1,00 som Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna krävt, med starkt flankstöd från bjässen Tyskland.

Öppning för rabatt?

Fortfarande föreslås också att EU ska slopa de nuvarande rabatter på EU-avgiften som exempelvis Sverige har fått, bland annat som kompensation för att man inte får tillbaka lika mycket i jordbruksstöd som några av de andra länderna.

Å andra sidan har skrivningar om att fasa ut rabatterna försvunnit ur förslaget och ersatts av en mening om "möjliga klumpsummeminskningar 2021-27" – en skrivning som väcker optimism på Finansdepartementet om att trots allt kunna hålla kvar någon form av rabattsystem.

Toppmöte väntar

Procentuellt sett har Finland skurit mest i anslagen för migration, gränsskötsel, säkerhet och försvar. På de största utgiftsområden vill man i sin tur skära aningen mer i regionalstödet jämfört med jordbruket.

Kompromissförslaget ska diskuteras av EU-ländernas ambassadörer på onsdag och sedan behandlas av EU-ministrarna och ländernas stats- och regeringschefer nästa vecka.

Någon färdig uppgörelse väntas emellertid inte förrän nästa år – möjligen via ett extrainsatt EU-toppmöte i februari.

Fakta: Procent mot procent

Här är procentsiffrorna det kämpas om i budgetbråket i Bryssel:

* 1,11 procent av EU:s samlade BNI är vad EU-kommissionens ursprungsförslag till nya långtidsbudget ligger på, från maj 2018.

* 1,3 procent är vad EU-parlamentet vill ha – även om de inte deltar i förhandlingarna.

* 1,07 procent är vad ministerrådets nuvarande ordförandeland Finland föreslår som kompromiss.

* 1,0 procent är vad Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike tycker att budgeten maximalt får ligga på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT