Expert: Riksrätt långt borta för Trump

Vita huset vill inte på något sätt samarbeta i en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump. I alla fall inte utan att representanthuset röstat om saken först.

Men talman Nancy Pelosi, som är demokrat, avvaktar med omröstningen.

Det stärker Republikanernas linje att processen är partipolitiskt orienterad, säger statsvetaren Björn Ottosson.

9 oktober 2019 16:53

Republikaner i USA anser att en riksrättsprocess mot president Trump är olaglig fram till dess att representanthuset röstar och formellt beslutar att inleda den.

Men Demokraterna fortsätter att pressa på, och håller fast vid att presidenten ska ställas till svars.

Om en omröstning hålls och leder till att en formell riksrättsprocess inleds ändras premisserna helt för utredningen.

Då blir utredarna exempelvis tvungna att ge republikanerna information om vad de har för bevis, och ge republikanerna en chans att förbereda ett försvar, säger Björn Ottosson, doktor i statsvetenskap och forskare vid FOI.

Hur kan Republikanerna dra fördel av att ingen omröstning har hållits i representanthuset än?

Trumpadministrationen använder situationen som ett skäl för att inte samarbeta och kan kalla det för en partipolitisk häxjakt, säger Björn Ottosson.

Han poängterar att utredningen inte tydligt har presenterat vilka faktiska brott som Trump har gjort sig skyldig till, och att det finns en del frågetecken kring visselblåsarna.

Om nu det är ett så allvarligt skede så borde man ha startat en omröstning på en gång, och det har man inte gjort. Vi får se om den här omröstningen kommer eller inte.

Vissa anser att partipolitisk taktik kan vara orsaken till att Pelosi väntar med omröstningen. Vad är det som tyder på det?

Det är provocerande för Republikanerna och Trump att Demokraterna kan leta reda på smuts och skada presidenten inför valet utan att de har insyn. Och utredningen tar då en väldigt partipolitisk skepnad. Frågan är om syftet är att försöka fälla Trump i riksrätt eller om syftet snarare är partipolitiskt – att skada Trump så mycket som möjligt.

Vad är det som gör den här utredningen speciell, med tanke på att processen inte är i gång formellt?

Ett flertal utredningar pågår om Trumpadministrationen konstant, och flera av dem har haft som mål att nå fram till riksrätt. Så det är frågan om det var en så stor nyhet när Nancy Pelosi deklarerade en utredning om att ställa presidenten inför rätta.

Hur långt borta är det att Trump faktiskt skulle kunna tvingas lämna presidentposten på grund av det här?

Det är oerhört långt ifrån just nu, förutsatt att man inte hittar något otroligt, att han ska ha gjort sig skyldig till något solklart brott. Risken eller chansen att man ska hitta något sådant brott är inte så stor med tanke på att man hade den så kallade Muellerutredningen där man har granskat Trump oerhört noga och inte hittat någonting.

I den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning granskades presidenten och hans kampanj för möjliga kopplingar till Ryssland inför presidentvalet 2016.

I den rapporten var den starkaste kritiken mot Trump inte vad han hade gjort, utan hur han hade reagerat på utredningen. En liknande situation kan uppstå här, att det inte är det som har triggat utredningen utan hur Trump nu reagerar som kan bli det riktiga brottet.

Rättad: I en tidigare version fick Pelosi fel partibeteckning i bildtexten.

Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Groth/TT