EU om brexit: Tiden är knapp

EU lovar fortsatt arbete för en uppgörelse om brexit – men varnar för att klockan går.

Ett avtalslöst utträde är nu "farligt realistiskt".

9 oktober 2019 07:51

När EU-parlamentet håller debatt om nästa veckas EU-toppmöte står brexitläget i centrum.

Att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal är nu ett farligt realistiskt scenario, konstaterar ordförandelandet Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen.
Ärligt talat: i det här läget är vi inte i ett läge där vi kan hitta en uppgörelse. Men vi kommer att vara tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger i sin tur EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Möte i Bryssel

Barnier ska på fredag ha en frukostträff med den brittiske brexitministern Stephen Barclay i Bryssel för att diskutera förhandlingsläget.

Särskilt stor optimism råder dock inte.

Vi ombeds acceptera ett system som inte har utvecklats eller testats, som i huvudsak grundas på undantag och oprövad teknik, säger Barnier i EU-parlamentet.

Förhållandet mellan regeringen i London och EU-ledningen och diverse EU-länder verkar samtidigt snabbt försämras.

Jag och Michel arbetar för en uppgörelse och vi accepterar inte det här spelet med att skylla på motparten som inletts i London, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.

Kritik i partiet

Från franskt håll upprepar EU-minister Amélie de Montchalin samtidigt att Frankrike inte är suget på acceptera förlängd förhandlingstid för britterna, utan tydlig anledning.

Boris Johnson riskerar under tiden att mötas av uppror i sin egen regering, där flera oroar sig för ett avtalslöst utträde ur EU. Ett statsråd uppger att "ett väldigt stort antal" ledamöter kan avgå om det inte blir något avtal, rapporterar The Times.

Ministrarna har enligt tidningen bland annat varnat Johnson för hans rådgivare Dominic Cummings.

"Regeringen kommer att avgöra strategin, inte icke valda tjänstemän. Om det här är ett försök att göra det så kommer det att misslyckas", sade en av ministrarna enligt källan.

Lördag i London?

Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar Johnson sedan för en extrainsatt parlamentssittning i London den 19 oktober, direkt efter toppmötet. Det blir i så fall blott femte gången på 80 år som underhuset sitter på en lördag.

Tre av de fyra tidigare gångerna har orsaken varit krig: andra världskrigets utbrott 1939, Suez-krisen 1956 och Falklandskriget 1982.

Fakta: Brexit – detta har hänt

1 januari 1973: Storbritannien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG.

5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröstning.

23 januari 2013: Premiärminister David Cameron lovar att hålla en ny folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, sedan landet först försökt förhandla om sin relation till unionen.

23 juni 2016: 52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Som följd av resultatet lämnar Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesministern Theresa May.

29 mars 2017: Premiärminister May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

14 november 2018: Storbritanniens regering säger sig acceptera det utkast till utträdesavtal som tagits fram av förhandlarna.

15 januari 2019: Parlamentets underhus röstar nej till utträdesavtalet. Ytterligare två nej under våren leder till att Storbritannien beviljas fortsatt förhandlingstid till den 31 oktober, i stället för den 29 mars.

24 juli 2019: May avgår och ersätts av tidigare utrikesministern Boris Johnson, som lovar att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, oavsett om något avtal godkänts eller inte.

10 september 2019: Oppositionen driver igenom en lag som kräver att Johnson ber om ytterligare förlängning om inte landet godkänt ett avtal eller sagt ja till ett avtalslöst utträde senast den 19 oktober.

31 oktober 2019: Den förlängda förhandlingstiden löper ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT