Demonstranter i Hongkong möts av tårgas

Kalabalik har brutit ut i Hongkong. Ännu en gång avfyrar polis tårgas mot demonstranter i nya sammandrabbningar mellan proteströrelsen och polisen.

Regimkritiker har under måndagen utlyst en generalstrejk mot Fastlandskinas inflytande i området.

5 augusti 2019 03:10

Tiotusentals Hongkongbor har gett sig ut på gatorna. Samtidigt paralyserar strejken stora delar av regionens transportnät, med fler än 100 flygningar till och från Hongkong inställda och kraftigt begränsad kollektivtrafik. Mycket av affärslivet ligger nere och många butiker har stängt när näringsidkare deltar i strejken.

Att förlora lite pengar nu är inte ett stort problem, jämfört med att förlora allt som Hongkongs frihet brukade stå för, säger 49-årige Mark Schmidt som är en av de som har valt att stänga ner sin affärsverksamhet på måndagen.

"Försöker förstöra Hongkong"

Under måndagen planeras protester i sju av Hongkongs distrikt. I distriktet Wong Tai Sin avfyrar polis nu tårgas för att skingra hundratals demonstranter som blockerar en huvudväg, enligt reportrar på plats. I en video syns en bil kraftfullt forcera en mänsklig vägspärr i distriktet Yuen Long.

De senaste månadernas allt våldsammare protester har försatt Hongkong i en "farlig situation", säger Hongkongs ledare Carrie Lam vid en pressträff på måndagsmorgonen – den hårt kritiserade ledarens första framträdande på två veckor.

De har allvarligt undergrävt Hongkongs lag och ordning och knuffar vår stad, staden vi alla älskar och som många av oss hjälpt till att bygga, mot randen av en väldigt farlig situation, säger Lam och tillägger:
Jag skulle säga att de försöker förstöra Hongkong.

"Ingen lösning"

Enligt Hongkongbon Jay Leung, 20 år, var det ett totalt slöseri med tid att lyssna på Lams tal.

Jag anser inte att regeringen har gjort något för att ena samhället. De erbjuder ingen lösning på det politiska problem de själva orsakat, säger universitetsstudenten.

Det har ryktats och spekulerats i att Carrie Lam kan komma att utlysa undantagstillstånd eller krigslagar, så som Kinas regim gjorde i samband med protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Men det sade hon ingenting om under måndagens framträdande.

Många gripna

Strejken kommer efter ännu en helg med bitvis våldsamma gatuprotester. Polis svarade även då med tårgas mot demonstranter som klottrade på väggar och krossade fönster runt om i Hongkong.

Sedan början av juni har polisen gripit 420 personer, avfyrat 1 000 patroner med tårgas och skjutit 160 gummikulor i samband med demonstrationerna, uppger myndigheten på måndagen. 139 poliser har skadats.

Flera demonstranter har också åtalats för upplopp, ett brott som kan straffas med tio års fängelse.

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

Protesterna, som pågått sedan den 31 mars, sägs vara de största i Hongkong sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.´

De började med att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina från att klubbas av Hongkongs politiska ledning. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Ganska snart blev protesterna våldsamma.

Den 9 juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget. Men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna utvecklades till att handla mer generellt om att begränsa Pekings ökade inflytande i regionen.

Hongkongs oberoende slogs fast i principen "ett land, två system", då Hongkong blev kinesiskt. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macau, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet. Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val, ett organ som infördes trots protesterna.

Under de senaste veckorna har demonstranterna i Hongkong bland annat blockerat kollektivtrafiken under rusningstrafik och angripit Fastlandskinas kontor, med gripanden och anklagelser om polisvåld som följd.

Källa: AFP, NE, UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters