Solidariskt upprop efter misshandel

Slöjdebatten har tagit en oväntad vändning.

19 augusti 2013 16:54

Uppgiften om att en gravid kvinna fått sin hijab avsliten och sitt huvud dunkat i en bil fick mängder av kvinnor att stå upp för rätten att se ut som man vill - genom att bära slöja för en dag.

-Det är helt fantastiskt, säger en av initiativtagarna, antirasisten Bilan Osman, om måndagens stora uppslutning kring det som man valt att kalla för hijabuppropet.

Men Bilan Osman är noga med att påpeka att det enda uppropet stödjer är kvinnors fria val. Valet kan vara att klä sig utmanande. Eller att bära slöja. Oavsett vilket val en kvinna gör ska hon slippa att bli trakasserad för det.

Själv bär hon inte slöja, men Bilan Osman är uppväxt med en mamma som gjort det och som barn blev hon vittne till hur mamman blev trakasserad och fick glåpord efter sig. Många liknande vittnesmål har framkommit sedan det blev känt att en höggravid kvinna i Farsta i fredags kväll attackerades med rasistiska glåpord och misshandlades så att hon förlorade medvetandet.

Händelsen utreds som ett hatbrott och polisens utredare säger till SVT Nyheter att det inte råder någon tvekan om att kvinnan attackerades på grund av sin klädsel och sin tro. DNA-spår som misstänks tillhöra gärningsmannen har skickats på analys.

I diverse rasistiska utspel anklagades de som ställt sig bakom hijabuppropet för att "visa sitt stöd för kvinnoförtrycket inom islam". Den icke-religiösa människorättsorganisationen Humanisterna tog tillfället i akt att påpeka att våld och trakasserier riktat mot kvinnor i slöja inte är rätt sätt att rikta kritik mot "religioner, hederskultur eller andra patriarkala strukturer" som begränsar kvinnors valmöjligheter. Humanisterna påminde också om att betraktaren inte kan veta när slöjan är ett fritt val och när den är en tvingande norm.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har nu bjudit in initiativtagarna till uppropet till ett möte redan på tisdagen.

-Det här måste man ta på stort allvar, säger hon till TT.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT