Ny teknik är en fullträff

Dataskärmar i stället för papperstavlor har blivit ett rejält lyft för Västerviks Skyttegille.

17 november 2011 00:00

För att hänga med i utvecklingen så investerade klubben i åtta nya dataskärmar i höstas i luftgevärshallen.

Det innebär att skyttarna numera slipper använda papperstavlor.

- Tidigare fick skyttarna använda taveltransporter för att kolla in sina träffar. Numera ser skytten direkt var skottet satt och kan göra eventuella justeringar, säger ordförande Jan Gustafsson.

- Det är en laserkännare i stället för en papperstavla och den känner av på en tusendels millimeter var skottet träffar, fortsätter Jan.

En av fördelarna med det nya systemet är att det inte finns några tveksamheter i bedömningen av skottresultatet. Tidigare var man tvungen att ta en håltolk till hjälp för att kunna skilja en nia från en tia och med många tavlor att bedöma var det lätt att skjutledaren skulle göra en miss i stressen.

Självklart är detta en stor investering för Västerviks Skyttegille. Den har kostat 220 000 kronor.

Klubben har fått 100 000 kronor i bidrag från Riksidrottsförbundet och pistolskyttarna har bidragit med 25 000 kronor. Västerviks Kommun har lovat att bidra med 50 000 nästa år. Resterande 45 000 kronor har klubbmedlemmarna själva skjutit till.

- När jag valdes till ordförande var detta en av mina käpphästar, att vi skulle få dataskärmar. Den andra käpphästen var att få igång ungdomsverksamheten och tack vare den här satsningen har intresset bland ungdomarna ökat, berättar Jan.

På sikt hoppas klubben kunna arrangera tävlingar. Det har man inte kunnat göra tidigare.

En av många ungdomar som gillar den nya tekniken är elvaårige Alexander Mucha.

- Det är svårt att skjuta på tavla. Med den nya tekniken ser man direkt var skottet träffar och kan göra eventuella justeringar, säger Alexander Mucha.

Ett bevis på att Alexander har utvecklats som luftgevärsskytt är att han sköt 397 av 400 möjliga poäng i senaste tävlingen i Gamleby. Det räckte dock bara till en tredjeplats eftersom segraren Nicolas Khundet-Roth, Gunnebo, sköt fullt och tvåan Linus Hammerman, Gamleby, också sköt 397.

- Den nya tekniken ligger i tiden och förhoppningarna är att vi ska kunna öka intresset för sporten ytterligare, säger en stolt Jan Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson