Dålig pengakoll hos vart fjärde barn

Många barn vet inte vad ett mjölkpaket kostar. Inte heller att streamingtjänster har månadsavgifter, visar en ny studie.

Privatekonomen Ingela Gabrielsson tipsar om hur föräldrar kan få barn att bättre förstå värdet av pengar.

3 juni 2017 10:48

Barn må vara rika på fantasi, men de är desto mindre bemedlade i sina kunskaper om pengar och ekonomi, visar en undersökning från bolaget Veckopengen, där mer än 1 000 barn mellan 5-17 år har tillfrågats.

I studien svarade vart fjärde barn, utifrån en svarsgrupp mellan 8-15 år, att de inte kan ange priset för ett mjölkpaket.

Samtidigt har vart femte barn mellan 10-15 år svårt att uppskatta värdet på digitala produkter som datorspel och mobilappar.

Tips på pengakoll

Men det finns sätt att lära barn om "dolda" värden i abonnemang och surf, enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

För att förklara vad ett Netflix- eller Spotifykonto kostar kan man ställa det i förhållande till värdet på produkter som barnen förstår. Till exempel, hur många biobiljetter eller glassar motsvarar ett abonnemang.

Om barnet får fickpengar kan en del av detta gå till de abonnemang som används, tillägger Gabrielsson.

Då kan barnet veta vad saker kostar och förhoppningsvis lära sig hur man kan spara eller pruta på vissa inköp. Jag tror att barn lär sig snabbare än vad man tror.

Teknisk övergång

Hon tycker att det är särskilt viktigt att barn förstår sig på kostnader i det digitala området. Detta eftersom vi nu genomgår en teknisk övergång, där barnen står i ett gränsland mellan kontanter och digitala pengar.

Vi vuxna kan se ett tydligt skifte i hur man använder pengar nuförtiden. Men det gör inte barnen. Ett barn lär sig väldigt tidigt hur en mobil eller surfplatta fungerar, men de kanske inte vet vad ett abonnemang eller surf kostar.

När de växer upp utan att se mynt och sedlar kan barnen ha det svårare att förhålla sig till pengar i framtiden, tror Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det kan vara ett bekymmer. I slutändan handlar det om att barnen ska ta ansvar för sin ekonomi när de blir vuxna, att hushålla med pengar handlar om att prioritera sina utgifter, förstå konsekvenserna och fatta kloka beslut, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!