Pastoratet ger sitt bageri monopol

Wienerbageriet får monopol på att leverera smörgåstårtor, landgångar och kakor till minnesstunder i Folkungabygdens pastorat – om de hålls i kyrkans lokaler. "Vi måste se om vårt hus" säger kyrkoherde Fredrik Lennman.

1 mars 2019 10:00

Det är Folkungabygdens pastorat som äger Wienerbageriet. I onsdags fick begravningsbyråerna del av de nya riktlinjerna. Fredag 1 mars börjar de gälla.

– Vi drabbas väldigt hårt av detta, säger Kim Wallin, delägare i Skånska Lasse i Mjölby. Vi har mycket leveranser till olika minnesstunder.

– Men det blir också konstigt ur kundernas perspektiv. De får alltså inte välja längre.

Det håller kyrkoherden inte med om.

– Kunderna har fortfarande ett fritt val men då får de också välja andra lokaler, säger han. Vi är inte en statskyrka längre, våra lokaler är inte offentliga. Vi kan inte låna ut dem gratis och dessutom tillåta andra näringsidkare att servera där.

Erika Hellberg på Hellbergs begravningsbyrå är kritisk.

– Det här är orättvist. Det slår hårt mot företag som kämpar för sin överlevnad. Det är viktigt i ett levande samhälle där alla ska få finnas med.

– Dessutom vill vi att våra kunder ska kunna välja vilken leverantör de vill.

Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst, är upprörd.

– Vi har haft ett system i 72 år, säger han, där vi anlitar lokala företag för middagar och smörgåstårtor i samband med begravningar – ofta små privata företag som kommer att drabbas hårt av det här.

– Att kyrkan nu skapar ett monopol på catering är inte i linje med våra principer.

Han har skrivit ett svar till kyrkoherden. "Fonus Öst kommer omedelbart att på samtliga orter, där vi verkar inom Folkungabygdens pastorat, agera för att finna alternativa lokaler för minnesstunder där vi kan erbjuda cateringtjänster från det lokala näringslivet", skriver han.

Och det har han gjort.

– Japp, jag satte igång klockan halv nio i morse, så fort jag kunde. Och nu har vi alternativa lokaler överallt.

– I 26 år har jag jobbat i Östergötland och i Linköpings stift, säger han, och jag har aldrig varit med om ett pastorat med en sådan näringsprofil som det här. Wienerbageriet är inte en fristående verksamhet, det ägs av ett religiöst samfund med intäkter från medlemsavgifter men också av begravningsavgiften som alla betalar.

Men det är inget märkligt med agerandet, menar Fredrik Lennman.

– Det som sker i våra lokaler, det levererar vi. Vi lånar ut dem gratis till dem som är medlemmar i kyrkan, och vi stöttar lokala näringsidkare. Vi har sex-sju tjejer som jobbar på Wienerbageriet. Vi måste, som sagt, se om vårt eget hus.

Pastoratets företag

2016 bildades bolaget Holdingbolaget i Folkungabygdens pastorat.

Bolaget har under dotterbolaget Mat i Folkungabygden AB som i mars 2018 köpte Wienerbageriet i Mjölby som då var konkursmässigt.

I december 2018 beslutade kyrkofullmäktiges politiker att sätta in 1,6 miljoner kronor av kyrkans pengar i holdingbolaget.

Pengarna slussas till dotterbolaget Mat i Folkungabygden AB med syfte att upprätthålla likviditeten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa