Den framgångsrika kompositören Klas Torstensson bor till vardags i Nederländerna, men återkommer ofta till sin uppväxtort Gamleby. Där har han ett sommarställe vid Gamlebyviken.

– Det är skönt att komma hit, lyssna in naturen, bada bastu, slå gräs, såga ner träd och plocka hallon, säger han.

Även jobbet för honom till Sverige ibland. Just nu arbetar han bland annat med ett projekt om drottning Kristina. Det var den holländska radiokören som frågade honom om han kunde förhålla sig till Italien på något sätt, eftersom kören har Italien som tema kommande säsong.

– Jag tänkte då genast på drottning Kristina och hennes sista år i Rom.

Därför gör han nu en grundlig research kring henne och hennes liv, bland annat har det fört honom till studiebesök i Rom och Stockholm. I genomsnitt brukar Klas arbeta med ett verk i ett år ungefär, just eftersom han först läser in sig på det berörda temat. Texterna som han i detta fall kommer tonsätta är både sådana som handlar om drottning Kristina och andra som är skrivna av henne själv.

– Jag vill jobba med texter som är så nära henne som möjligt.

Poesi som redan använts för musik undviker han däremot.

– Jag vill inte göra konst av konst.

Redan som fjortonåring bestämde han sig för att bli tonsättare.

– Jag har mycket att tacka mina musiklärare, Georg Övermyr och Sören Petterson, för. De såg att jag hade talang och tyckte det var kul att jag tyckte det var så roligt.

Han var bara 9 eller 10 år när han började med dessa musiklektioner.

– Det var jättekul, så jag fortsatte. Jag visste tidigt att jag ville bli tonsättare, men det är svårt att veta hur man blir det.

Så hur gjorde du?

– Jag studerade först musik vid Ingesunds Musikhögskola och åkte sen till Holland där jag pluggade elektronisk musik. Sedan början av 80-talet har jag frilansat. I den här branschen måste man klamra sig fast vid toppen för att överleva i yrket, som väl är uppskattas min musik i många läger.

Även Klas fru, Charlotte Riedijk, jobbar med musik.

– Hon är sångerska och jag har tonsatt mycket musik till henne, det har varit väldigt roligt.

När VT träffar Klas på sitt sommarställe är han där tillsammans med sin fru och sina två barn. Innan de åker tillbaka till Nederländerna ska de också hinna med ett släktkalas, som bland annat kommer bestå i en nostalgisk vandring runt de gamla släktmarkerna vid Gamlebyviken.

– Släktkalaset är en av anledningarna till att vi stannar så länge här. Och det är skönt att vila upp sig här.

Läs mer i dagens tidning.