V: Så vill vi skydda barn till sexköpare

Barn behöver uppväxtförhållanden som är befriade från våld och kränkningar. Därför finns en skyldighet för flera yrkesgrupper att anmäla till socialtjänsten om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Barn till personer som köper sex bör få skydd och stöd från socialtjänsten då risken finns att de far illa i hemmet, menar skribenten.

Barn till personer som köper sex bör få skydd och stöd från socialtjänsten då risken finns att de far illa i hemmet, menar skribenten.

Foto: Ezequiel Scagnetti / Reporters / TT

Debatt2021-03-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om en förälder har begått brott kan barnet vara i behov av socialtjänstens insatser för att få skydd och stöd. Att polisen gör en orosanmälan är därför ofta motiverat vid olika vålds- eller sexualbrott. Dock är detta något som polisen i Västerviks kommun inte enligt rutin gör vid de tillfällena när de upptäcker män (ja, det är framförallt män) som begår brottet köp av sexuell tjänst. 

Sexköp stämplas som en form av mäns våld mot kvinnor och barn och förövarna av detta brott uppvisar en attityd gentemot andra människor som kan innebära att de brister i sin roll som förälder. Därför kommer Vänsterpartiet Västervik att lämna in en motion till kommunfullmäktige där vi uppmanar samtliga politiska partier i Västerviks kommun att ställa sig bakom en skrivelse. Där uppmanar vi polisen att vid samtliga fall gällande köp av sexuell tjänst där förövaren är förälder, ska en orosanmälan göras till socialtjänsten. Inte för att straffa förövaren ytterligare än vad som görs av rättsväsendet utan att för att se till att barnens rättighet att växa upp i en sund miljö där de inte är utsatta för någon typ av våld eller kränkningar efterlevs.