Tänk dig för på fjället, Urban Vandrare!

Har hört på nyheterna de senaste dagarna att bokningar till de svenska fjällen gör att näringen i år får fullt upp.

Skribenten vill uppmana fjällvandrare att ta god hand om naturen under vandringen.

Skribenten vill uppmana fjällvandrare att ta god hand om naturen under vandringen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-06-22 05:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är roligt för näringen men mindre roligt för fjällen när Urban Vandrare kommer. Risken är lösa hundar (hundar får EJ vara lösa) och ungar som rasar runt och är på både det som rör sig och inte rör sig. 

Ska man göra ifrån sig så vet man hemifrån att man ska spola efter sig och därför gör man kanske både det lilla och det stora i bäcken som rinner nerför fjället och så är det borta! Men vattnet i fjällbäcken dricker alla djur och fåglar som finns i trakten, även andra människor dricker därur. Men invasion verkar det bli så det är nog bäst att ha vatten med sig hemifrån. Och ta med sig tomflaskan tillbaka, den kanske behövs nästa dag.

Efter ett besök på Kebnekaise för några år sedan har jag en undran till näringen: På leden finns ett par väl använda rastpunkter. Där borde finnas någon form av toaletter som ses efter, ofta, för på dessa platser tömmer Urban Vandrare både sin tarm och blåsa. En del av de vandrare som har ätit rekommenderad förstärkningskost har magar som inte tål denna och på dessa raster ser man de som lämnat både underkläder och annat då magen protesterat. Det ser fruktansvärt ut men har på ett sätt ändå en fördel: De som har lös hund med sig gör inte gärna detta igen då hunden återkommer efter att ha rullat sig i de exkrementer den hittat. Tyvärr försöker man sedan tvätta hunden i närmsta bäck.

Inte göra upp eld, inte kasta fimpar omkring sig. Elden kan komma!

Tyvärr möts idag Urban Vandrare av en skitspridare i fjället som är i ännu högre klass. Vindkraftverk! Dessa upptar enorma områden där varken Urban eller andra levande kan eller vill uppehålla sig. De förorenar bäckar och marker genom plast som lossnar från vingarna, oljor som läcker och avisningsvätska som spolas från helikoptrar och rinner av till mark och vatten. Allt detta rinner vidare i de bäckar som brukar användas som dricksvatten. Djur skyr de brummande och blinkande föremålen som pesten, deras skit får de i sig igenom maten och vattnet. Fåglar och insekter dödas urskillningslöst.

Upplys Urban Vandrare om hur man ska uppföra sig i naturen. Det man tar med sig dit, tar man med sig hem igen. Vindkraftverken har ju placerats där av icke fjällfolk och lär väl förorena i evig tid framöver, men Urban Vandrare bör ju kunna inse att man ska vara rädd om naturen.